Kαθώς συνεχίζεται η πανδημία της νόσου COVID-19 καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οι συνεργαζόμενοι με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία επιστήμονες  μας προτείνουν τα μέσα για να το επιτύχουμε, δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ούτε εμβόλια ούτε εγκεκριμένες θεραπείες για να καταπολεμήσουμε τον νέο ιό.

Για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα λοιπόν εστιάζουμε σε τρεις διαφορετικούς άξονες.

Το πρώτο βήμα είναι η άσκηση η οποία έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη και προάγει την κυτταρική ανάπλαση και επανόρθωση. Επίσης συμβάλλει στην καλή ψυχική κατάσταση και τη μείωση του στρες.

Πρόσφατη έρευνα 1002 ατόμων που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Sports Medicine έδειξε ότι όσοι αθλούνταν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα μείωναν σχεδόν κατά 50% τις πιθανότητες να κρυολογήσουν συγκριτικά με όσους έκαναν κυρίως καθιστική ζωή, ενώ όσοι έκαναν κρυολόγησαν είχαν πιο ήπια συμπτώματα.

Λόγω των συνθηκών όμως μπορεί να χρειαστεί να αθληθούμε πιο περιορισμένα, στο σαλόνι ή την κουζίνα λόγου χάρη, ωστόσο δεν πρέπει να το αμελήσουμε.

Η σωστή διατροφή είναι εξίσου σημαντική δεδομένου ότι το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος εδράζεται στο μικροβίωμα του στομάχου.

Τα υγιεινά τρόφιμα μπορεί να είναι πάνω κάτω γνωστά, αλλά αξίζει να αναφερθούν και να ενταχθούν στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας. Πρόκειται για τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τους ξηρούς καρπούς, τα μούρα, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης τα πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο) και το σκόρδο!

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση σκόρδου, ιδιαίτερα ωμού, σχετίζεται με την εξόντωση των βακτηρίων και την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ποιοτικός ύπνος και η ανάπαυση είναι το άλλο σημαντικό κριτήριο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι κοιμούνται επαρκώς έχουν πολύ πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα συγκριτικά με όσους κοιμούνται ανεπαρκώς.

Μάλιστα παλαιότερη έρευνα του 2015 που δημοσιεύθηκε στην Sleep και διεξήχθη σε 164 υγιείς εθελοντές τους δόθηκαν σταγόνες που περιείχαν ρονοιό ή ιούς του κοινού κρυολογήματος, έδειξε ότι εκείνοι που συμπλήρωναν λιγότερες από πέντε ώρες βραδινού ύπνου είχαν  4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν συγκριτικά με όσους κοιμούνταν πάνω από επτά ώρες.

Μια καλή πλευρά των συνθηκών που βιώνουμε πάντως είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμαστε από το σπίτι, οπότε αποφεύγουμε τις μετακινήσεις προς τη δουλειά και τον αντίστοιχο χρόνο που αυτές απαιτούν με αποτέλεσμα να έχουμε ένα κέρδος όσον αφορά τις ώρες του ύπνου μας. Ας το εκμεταλλευτούμε.