Εάν νηστεύετε τη Σαρακοστή, τότε δίνετε μια θαυμάσια ευκαιρία στον οργανισμό σας, να τραφεί σωστά και ισορροπημένα, αποφεύγοντας για αρκετές μέρες το κρέας.

Η νηστεία είναι μια περίοδος «έξυπνης χορτοφαγίας» με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως ο παραδοσιακός μπακαλιάρος με σκορδαλιά της 25ης Μαρτίου.

Επιπλέον η αποφυγή του κρέατος για το διάστημα της νηστείας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης «η νηστίσιμη διατροφή αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσφέρουμε στον οργανισμό μας μια φυσική αποτοξίνωση, μακριά από ζωικά προϊόντα».

Οι έρευνες αποκαλύπτουν πολυάριθμα οφέλη υγείας από τη νηστεία, ακόμη και αν δεν καταφέρετε να τη διατηρήσετε όλη τη Σαρακοστή, αλλά ξεκινάτε λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα ή και μόλις την Μεγάλη Δευτέρα. Το κυριότερο από αυτά είναι η ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει ότι πολλοί θα δουν τις τιμές της χοληστερόλης τους, πιθανώς και των τριγλυκεριδίων τους να μειώνονται την περίοδο της νηστείας. Πάντοτε με δεδομένο ωστόσο, ότι τηρούν τους κανόνες της νηστείας και δεν πέφτουν σε διατροφικά ατοπήματα και παγίδες που ενδέχεται να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα, ίσως και στην αύξηση του βάρους!

Η διατροφική παγίδα

Μια από αυτές τις παγίδες ίσως και η πιο συνηθισμένη, είναι η προσπάθεια να χορτάσουμε με τον λάθος τρόπο μια και όταν η νηστεία δεν γίνεται έξυπνα, η… πείνα καραδοκεί και τότε όλα μπορεί να πάρουν λάθος και ιδιαίτερα παχυντικό δρόμο!

Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι στην περίοδο της νηστείας συνιστάται να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και φυσικά να εντάξουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου και ασβεστίου. Πρωτεΐνη μπορούμε να προσλάβουμε από τα θαλασσινά και από τα όσπρια που μας παρέχουν ακόμη πιο ποιοτική πρωτεΐνη όταν συνδυάζονται με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι), ενώ η σίδηρος που περιέχουν απορροφάται ακόμη καλύτερα όταν τα συνδυάζουμε με κάποια πηγή βιταμίνης C (π.χ., πορτοκάλι ή λεμόνι). Επίσης μια έξυπνη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι το νηστίσιμο διαιτολόγιό μας θα είναι ακόμη πιο υγιεινό και χορταστικό είναι να το εμπλουτίσουμε με τρόφιμα που έχουν ως πρώτη ύλη το κριθάρι.

Κρητικό κριθαρένιο παξιμάδι: Η έξυπνη κίνηση

«Η πιο έξυπνη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι το νηστίσιμο διαιτολόγιό μας θα είναι χορταστικό είναι να το εμπλουτίσουμε με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και κάποια ποσά φυτικής έστω πρωτεΐνης, συστατικά τα οποία μας χορταίνουν καλύτερα. Και ένα από αυτό είναι το κριθαρένιο παξιμάδι» τονίζει ο κ. Χάρης Γεωργακάκης. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στο αίσθημα του κορεσμού, ενώ παράλληλα ευνοούν την καλή λειτουργία του εντέρου. Οι πρωτεΐνες καθυστερούν τη διέλευση της τροφής από το στομάχι και μας χορταίνουν. Τρόφιμα λοιπόν όπως παραδοσιακά κριθαρένια παξιμάδια πλούσια σε φυτικές ίνες που διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τον κορεσμό, είναι απαραίτητα στο νηστίσιμο διαιτολόγιό μας.

Εντάσσοντας νόστιμα κριθαρένια παξιμάδια στη νηστεία μας μειώνουμε τις πιθανότητες για επικίνδυνο τσιμπολόγημα θερμιδογόνων σνακ, έστω και νηστίσιμων, στη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα όταν μένουμε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι, κάτι που αποτελεί τη νέα πραγματικότητα της ζωής μας.

Μια ιδιαίτερα απολαυστική επιλογή για το νηστίσιμο τραπέζι – είτε πρόκειται για το πρωινό, το γεύμα ή ακόμη και το σνακ – είναι τα κριθαρένια παξιμαδάκια «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη. Παραδοσιακά, χειροποίητα και αργοψημένα παξιμάδια, πλούσια σε φυτικές ίνες (12,7 γρ /100γρ ) πρωτεϊνες (13,4 γρ/100γρ) και με ελάχιστα λιπαρά και πολύ χαμηλό ποσοστό αλατιού εγγυώνται το αίσθημα κορεσμού, φροντίζοντας παράλληλα την υγεία μας αλλά και τη σιλουέτα μας.

Μια μερίδα (δηλαδή 3 κριθαρένια παξιμαδάκια) θα μας δώσουν περίπου 7,5 γρ. φυτικών ινών, καλύπτοντας σχεδόν το 1/3 των ημερησίων αναγκών μας σε πρωτεΐνη, όσες δηλαδή θα παίρναμε από μια μεγάλη σαλάτα ή σχεδόν τέσσερα ακτινίδια!

Το παξιμάδι λόγω της τραγανότητάς του χρειάζεται μεγαλύτερο χρόνο μάσησης από το ψωμί, και επιβραδύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το χρόνο του γεύματος μας βοηθάει να χορταίνουμε καλύτερα.

Οι διαδικασίες αργής ωρίμανσης και αργής ξήρανσης, και οι επιλεγμένες ποικιλίες αλεύρων ολικής αλέσεως σίτου και κριθαριού από τις οποίες φτιάχνονται, χαρίζουν στα κριθαρένια παξιμαδάκια «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη ιδιαίτερη νοστιμιά και μοναδικά αρώματα.

Είναι ιδιαίτερα χορταστικά και εύπεπτα, αφού οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τη σκληρή τους υφή διατηρούν σε σχετικά υψηλό επίπεδο τον κορεσμό. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε κριθάρι τα καθιστά ιδιαίτερα ευεργετικά για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Θεωρούνται ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν απώλεια σωματικού βάρους ή ακολουθούν μια ισορροπημένη θερμιδικά και υγιεινή διατροφή.

Είναι νόστιμα και σας χορταίνουν ακόμη και αν τα φάτε σκέτα, χάρη στην πλούσια γεύση τους. Μπορείτε πάλι να τα συνδυάσετε με ελιές, ελαιόλαδο, τριμμένη ντομάτα, χαλβά, τουρσί ή κάποια άλλη νηστίσιμη επιλογή απογειώνοντας κάθε γεύμα της ημέρας.