Η διάσπαση των ινών του λιναρόσπορου στο στομάχι τροποποιεί το εντερικό μικροβίωμα και συμβάλλει σε καλύτερη μεταβολική υγεία και προστασία από την παχυσαρκία σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology–Endocrinology and Metabolism.
Είναι γνωστό ότι οι μικροοργανισμοί που διαβιούν στο έντερο – το εντερικό μικροβίωμα – παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και του τρόπου που το σώμα επεξεργάζεται τα σάκχαρα. Η διάσπαση των διαιτητικών ινών στο στομάχι μπορεί να έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα υπό την έννοια ότι οδηγεί σε αύξηση των ωφέλιμων λιπαρών οξέων που ενδεχομένως να οδηγούν σε μείωση του λιπώδους ιστού και σε καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και η πρόσληψή του έχει συσχετιστεί με τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης καθώς και με την μείωση της φλεγμονής του εντέρου. Παρόλ’ αυτά έχουν γίνει λίγες έρευνες αναφορικά με την διάσπαση των ινών του λιναρόσπορου στο έντερο και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν το μικροβίωμα του στομάχου.
Το κενό αυτό ήρθε να συμπληρώσει η έρευνα των ειδικών της Αμερικανικής Εταιρίας Φυσιολογίας οι οποίοι χώρισαν τα πειραματόζωα της μελέτης σε τέσσερις ομάδες με τέσσερις διαφορετικές μορφές διατροφής: διατροφή με ίνες σόγιας, διατροφή με πολλά λιπαρά χωρίς ίνες, διατροφή με πολλά λιπαρά περιέχουσα και 10% άπεπτες ίνες και διατροφή υψηλή σε λιπαρά περιέχουσα σε ποσοστό 10% ίνες λιναρόσπορου.
Μετά από δώδεκα εβδομάδες οι ερευνητές εξέτασαν το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου των πειραματόζωων (το τυφλό). Παρατήρησαν ότι η ομάδα των πειραματόζωων με την υψηλή σε λιπαρά διατροφή είχε λιγότερα βακτήρια σ’ αυτό το τμήμα του εντέρου τα οποία συσχετίζονται με την καλύτερη μεταβολική υγεία, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ευεργετικών λιπαρών οξέων και περισσότερα βακτήρια που έχουν συσχετιστεί με την παχυσαρκία σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες τρωκτικών.
Τα επίπεδα βακτηρίων στα ποντίκια που τρέφονταν με ίνες κυτταρίνης και λιναρόσπορο ήταν καλύτερα συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν υψηλές σε λιπαρά τροφές. Επιπλέον η ομάδα του λιναρόσπορου είχαν και καλύτερη φυσική κατάσταση και μικρότερη πρόσληψη βάρους σε σχέση με τις άλλες ομάδες.
«Τα ευρήματά μας μας οδηγούν στην υπόθεση ότι η ενίσχυση της διατροφής με ίνες λιναρόσπορου επηρεάζει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις δαπάνες ενέργειας και μειώνοντας την παχυσαρκία, καθώς και βελτιώνοντας την ανοχή στην γλυκόζη» σημειώνουν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι μελλοντικές έρευνες θα βοηθήσουν στην κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο ο λιναρόσπορος επηρεάζει τον μεταβολισμό.
Να θυμίσουμε ότι οι σπόροι του λιναριού, καθώς και το έλαιό του είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και σε αντιοξειδωτικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιναρόσπορο σε σαλάτες και στα δημητριακά πρωινού.