Η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 300 θερμίδες μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση πολλών δεικτών υγείας σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Στην έρευνα συμμετείχαν 218 ενήλικες με ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) 22 έως 27.9, που είναι το εύρος από το φυσιολογικό βάρος έως το ελαφρά υπέρβαρο. Επί ένα μήνα οι μισοί συμμετέχοντες έτρωγαν τρία γεύματα την ημέρα που συνολικά τους προσέδιδαν 25% λιγότερες θερμίδες ημερησίως συγκριτικά με την συνήθη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Επίσης επί έξι μήνες ακολουθούσαν πρόγραμμα ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής. Οι συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου δεν άλλαξαν κάτι στις διατροφικές τους συνήθειες.
Σε όσους βρίσκονταν σε πρόγραμμα διατροφής ζητήθηκε να διατηρήσουν την μείωση κατά 25% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων για τα επόμενα δυο χρόνια, αλλά η μέση μείωση που τελικά κατάφεραν να διατηρήσουν ήταν της τάξεως του 12% ή περίπου 300 θερμίδες την ημέρα.
Στο τέλος της περιόδου των δυο ετών οι συμμετέχοντες στην ομάδα μείωσης θερμίδων είχαν επιτύχει και διατηρήσει απώλεια βάρους της τάξεως του 10%, ποσοστό 71% της οποίας προερχόταν από απώλεια λίπους. Οι άνθρωποι αυτοί παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στην ολική χοληστερόλη, την πίεση του αίματος και τα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Παρότι η απώλεια βάρους θεωρείται ο κύριος παράγοντας που οδήγησε σε αυτές τις βελτιώσεις του μεταβολικού προφίλ, οι ερευνητές εικάζουν ότι και ο θερμιδικός περιορισμός μπορεί να πυροδοτήσει ένα μεταβολικό όφελος. Επίσης η περικοπή ενός μικρού αριθμού θερμίδων είναι κάτι εφικτό για τους περισσότερους από εμάς σύμφωνα με τους ερευνητές, χρησιμοποιώντας μέσα όπως ο έλεγχος της ποσότητας και η αποφυγή του νυχτερινού τσιμπολογήματος.