Ας είμαστε σοβαροί. Δεν πρόκειται να αδυνατίσετε απλώς τρώγοντας λιποδιαλυτικές τροφές ή σχετικά συμπληρώματα. Εντούτοις ενδέχεται να συμβάλουν, έστω και κατά ένα μικρό μέρος, στην προσπάθειά σας να ελέγξετε το βάρος σας, αν φυσικά και εφόσον μετριάσετε τις ποσότητες φαγητού που λαμβάνετε. Ας δούμε τέσσερα από αυτά.
Η καυτερή κόκκινη πιπεριά
Η καψαϊκίνη, η δραστική ουσία της καυτερής κόκκινης πιπεριάς (τσίλι) έχει συσχετιστεί με αύξηση των καύσεων. Συγκεκριμένα φάνηκε ότι οδηγεί σε αύξηση της οξείδωσης του λίπους στο λιπώδη ιστό και το ήπαρ, καθώς και σε μείωση του κοιλιακού λίπους. Ακόμη έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση 5 γραμμαρίων σάλτσας ταμπάσκο -αποτελεί προϊόν της καυτερής κόκκινης πιπεριάς- μπορεί να αυξήσει το ρυθμό του μεταβολισμού έως και κατά 15% μέχρι και 2 ώρες μετά το γεύμα.
Το πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού – έως και κατά 3% – καθώς και του ρυθμού καύσης του λίπους. Αυτές οι ιδιότητες του τσαγιού έχουν αποδοθεί στις κατεχίνες (αντιοξειδωτικά) που περιέχει οι οποίες θεωρείται ότι επιδρούν στη διαδικασία της λιπόλυσης και της θερμογένεσης.
Το γκρέιπφρουτ
Η ναρινγερίνη, η ουσία που δίνει στο γκρέιπ φρουτ τη χαρακτηριστική πικράδα του και υπάρχει και στο λεμόνι, φαίνεται ότι αποτρέπει τη συσσώρευση του λίπους και συμβάλλει στη ρύθμιση της ινσουλίνης στο αίμα. Σε έρευνα σε παχύσαρκους και μετά από τρεις μήνες κατανάλωση ενός γκρέιπφρουτ την ημέρα βρέθηκε ότι έχασαν από 2 έως 5 κιλά.
Το ξύδι
Φαίνεται ότι καταπολεμά τη συσσώρευση λίπους έως και κατά 10%. Επίσης βοηθά στον έλεγχο της πίεσης και του σακχάρου, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου. Ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι στα άτομα των ομάδων που λάμβαναν ξύδι το βάρος, η περιφέρεια της μέσης και οι τιμές των τριγλυκεριδίων ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν placebo.