Ετοιμάσαμε για εσάς ένα μικρό διατροφικό κουίζ. Σύντομα θα ξέρετε πόσο καλά γνωρίζετε τα λαχανικά και πώς να τα καταναλώνετε έτσι ώστε να μην χάνετε ίχνος των θρεπτικών τους συστατικών.

1. Η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό;

2. Περισσότερο λυκοπένιο έχουν οι ντομάτες ή το καρπούζι;

3. Ποιο λαχανικό είναι λουλούδι; To μπρόκολο ή το μαρούλι;

4. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών χάνονται στο μαγείρεμα στον ατμό ή στον βρασμό;

5. Στη συντήρηση του ψυγείου τα λαχανικά αντέχουν μία μέρα, τρεις ή πέντε;

6. Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνουμε τα λαχανικά είναι με τρεχούμενο νερό ή μουλιάζοντάς τα στη γούρνα το νεροχύτη σε νερό με ξίδι;

7. Στο τηγάνισμα, περισσότερο λάδι απορροφά η μελιτζάνα ή η πατάτα;

8. Τα χόρτα και τα λαχανικά είναι προτιμότερο να τα τρώμε ωμά και άκοπα ή ψιλοκομμένα;

 

Δείτε τις απαντήσεις

1. Η ντομάτα θεωρείται λαχανικό λόγω των κύριων μαγειρικών χρήσεών της, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των σολανιδών. Την καλλιεργούσαν οι Αζτέκοι στο Μεξικό και την αποκαλούσαν «tomatl» που σημαίνει «αφράτο φρούτο». Οι Ισπανοί κατακτητές παράφρασαν το όνομά της σε «tomate».

2. Το ωμό καρπούζι περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από την ωμή ντομάτα, όταν όμως η ντομάτα μαγειρεύεται π.χ. σε σάλτσα τότε η περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο αυξάνεται. Επομένως η σωστή απάντηση είναι και τα δυο. Το λυκοπένιο είναι καροτενοειδές που χαρίζει το κόκκινο χρώμα στα φρούτα.

3. Και όμως το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λουλούδι! Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1 και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.

4. Είναι προτιμότερο να μαγειρέψουμε τα λαχανικά στον ατμό και όχι να τα βράσουμε προκειμένου να χάσουν μικρότερο ποσοστό θρεπτικών συστατικών. Στον ατμό τα λαχανικά διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση, τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, τη βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία τους (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο).

5. Τα περισσότερα ωμά λαχανικά αντέχουν στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι πέντε μέρες, αν και αυτό εξαρτάται από το ίδιο το λαχανικό, την ευαισθησία του, το πόσο φρέσκο ήταν όταν το αγοράσαμε, καθώς και το σκεύος στο οποίο το φυλάμε.

6. Για να καθαρίσουμε τα λαχανικά τα ξεπλένουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και παράλληλα τα τρίβουμε με το χέρι ελαφρά τουλάχιστον για μισό λεπτό ώστε να απομακρύνουμε χώματα και ζουζούνια.

7. Αν και στο τηγάνισμα όλα τα λαχανικά απορροφούν λάδι, φαίνεται ότι τα πρωτεία κατέχει η μελιτζάνα.

8. Είναι προτιμότερο να κόβουμε ελάχιστα τα λαχανικά επειδή έτσι αποφεύγεται η οξείδωση των βιταμινών τους. Επιπλέον με το κόψιμο τεμαχίζονται οι φυτικές τους ίνες, γεγονός που σημαίνει ότι χάνουν μέρος της δράσης τους.