Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής, μισό γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους έχει μόλις 41 θερμίδες και περιέχει σχεδόν τη μισή ποσότητα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση των υγειών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Το γκρέιπφρουτ είναι, επίσης, πλούσιο σε φυσικές φυτικές ενώσεις, τα γνωστά φυτοχημικά, και συγκεκριμένα σε φλαβονοειδή, τα οποία μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών παθήσεων.

Ειδικότερα το ροζ και το κόκκινο γκρέιπφρουτ είναι καλές πηγές βήτα καροτίνης (πηγή προ-βιταμίνης Α) και λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που ανήκει στην ίδια με τη β καροτίνη και έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα ποτήρι κόκκινου ή ροζ γκρέιπφρουτ, μάλιστα, έχει περισσότερο λυκοπένιο από μία ντομάτα μεσαίου μεγέθους.

Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, το γκρέιπφρουτ γίνεται… κόκκινο πανί; Οι αντιδράσεις των επιστημόνων σχετικά με την κατανάλωση του εν λόγω φρούτου αφορούν στις διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει σε ανθρώπους που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι επηρεάζει κάποια φάρμακα κατά της χοληστερόλης (στατίνες), όπως επίσης και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, ακόμα και τις αλλεργίες.

Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του μπορεί ακόμη να προκαλέσουν τη μειωμένη ή την παρατεταμένη παραμονή ενός φαρμάκου στο σώμα. Στην πρώτη περίπτωση το φάρμακο δε θα λειτουργήσει σωστά, ενώ στη δεύτερη αυξάνεται ο κίνδυνος παρενεργειών.

Αν, ωστόσο, είστε από εκείνους αγαπούν τη γεύση του γκρέιπφρουτ και παράλληλα ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προκειμένου να σας υποδείξουν τι είναι ασφαλές για εσάς ή να τροποποιήσουν ανάλογα την αγωγή ή την διατροφή σας – ίσως λόγου χάρη να αρκεί να μην καταναλώνεται το γκρέιπφρουτ κοντά στην ώρα λήψη των φαρμάκων σας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών.