Οι υδατάνθρακες έχουν «δαιμονοποιηθεί» ως σαμποτέρ της υγιεινής διατροφής, επειδή συνήθως εμπεριέχονται σε σνακς και αρτοσκευάσματα. Όμως, υπάρχουν και η καλή εκδοχή τους, όπως όταν πηγάζουν από λαχανικά.

Δείτε παρακάτω μια λίστα δημοφιλών λαχανικών, με χαμηλή αλλά αναγκαία περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που θα σας προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να ανταποκριθεί το σώμα σας στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Μπρόκολο
Οι υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια

Δεν απολαμβάνουμε αποκλειστικά βρασμένο το μπρόκολο. Αλείψτε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήστε: Κατόπιν ζεστό, πασπαλίστε το με λίγη παρμεζάνα. Θα το λατρέψετε.

Καρότα
Οι υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια

Εάν τα βραστά καρότα δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα, φάτε τα ωμά. Κόψτε τα φετούλες ή μπαστουνάκια και βουτήξτε τα για να απολαύσετε σε ένα απλό ντιπ από γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, χυμό λεμονιού και φρέσκο άνηθο.

Καλαμπόκι
Οι υδατάνθρακες: 30 γραμμάρια

Εντάξει, οι υδατάνθρακες είναι πολλοί, όμως, στην ίδια ποσότητα το καλαμπόκι έχει να σας προσφέρει παράλληλα και περίπου 4 γραμμάρια ινών, που βοηθούν ώστε οι υδατάνθρακες να απορροφώνται πιο αργά. Είναι δύσκολο, άλλωστε, να αντισταθούμε το καλοκαίρι σε ένα φρεσκοψημένο, στη σχάρα, καλαμπόκι.

Γλυκοπατάτα
Οι υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια

Όπως και τα καρότα, αυτό το αμυλούχο λαχανικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Είναι επίσης πλούσιο σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, το ασβέστιο και η βιταμίνη C. Στρώστε λεπτές φέτες γλυκοπατάτας, με ένα πινέλο αλείψτε με ελαιόλαδο και από πάνω βάλτε φιλέτο κοτόπουλο- ψήστε το στο φούρνο και θα έχετε ένα εξαιρετικό πιάτο. Αντικαταστήστε τις τηγανιτές πατάτες με ψητές γλυκοπατάτες.

Παντζάρια
Οι υδατάνθρακες: 13 γραμμάρια

Για να τα μαγειρέψετε πιο γρήγορα, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε οκτώ κομμάτια. Βάλτε τα πάνω σε χαρτί ψησίματος και ψήστε στους 220 βαθμούς για περίπου είκοσι λεπτά. Μόλις ψηθούν αφήστε τα να κρυώσουν και χρησιμοποιήστε τα σε μια σαλάτα με ρόκα, πεκάν και ένα τυρί χαμηλών λιπαρών της αρεσκείας σας.

Παστινάκι
Οι υδατάνθρακες: 23 γραμμάρια

Αν και οι υδατάνθρακες δεν είναι λίγοι, εντούτοις αυτά τα λαχανικά που αποκτούν φίλους, έχουν και 6,5 γραμμάρια ινών ανά μερίδα. Ψιλοκόψτε τα και ψήστε τα στο φούρνο. Ανακατέψτε τα με άλλα λαχανικά, όπως παράτες, γογγύλια, παντζάρια και δημιουργήστε ένα μια πολύχρωμη σαλάτα: θα την ευχαριστηθεί η γεύση σας, εκτός από τα μάτια σας.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Οι υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια

Οι υδατάνθρακες εξισορροπούνται θαυμάσια από τα οκτώ γραμμάρια ινών ανά φλιτζάνι με λαχανάκια Βρυξελλών. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Βράστε τα στη συνέχεια για είκοσι λεπτά και ραντίστε τα με μπαλσάμικο πριν τα σερβίρετε.

Κολοκυθάκια
Οι υδατάνθρακες: 3,5 γραμμάρια

Είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο πλέον. Κόψτε τα σε λεπτές φετούλες και μαζί με μπαστουνάκια από σέλινο και αγούρι απολαύστε τα ωμά με τα αγαπημένα σας ντιπ. Αν έχετε τον ειδικό τρίφτη, τρίψτε τα σαν μακαρόνια και αντικαταστήστε τα ζυμαρικά όπου σας αρέσει – ωμά, εννοείται.

Σπανάκι
Οι υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια

Δεν έχει σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ψήστε το, απολαύστε το ωμό ή μαγειρεμένο. Ταιριάζει άριστα με σκόρδο και ελαιόλαδο . Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή να το προσθέσετε σε ομελέτες και φυσικά στις χορτόπιτες.

Ρεβίθια
Οι υδατάνθρακες: 45 γραμμάρια

Τα ρεβίθια είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Βράστε τα και βάλτε τα σε σαλάτες, μαγειρέψτε τα σούπα ή με την προσθήκη λαδιού, χυμού λεμονιού, σκόρδου και ταχινιού πολτοποιημένα στο μπλέντερ έχετε χούμους: Συντροφεύει ιδανικά ωμά λαχανικά ως ντιπ, ξεροψημένα ψωμάκια ή κράκερς.

Κόκκινη πιπεριά
Οι υδατάνθρακες: 9 γραμμάρια

Κόψτε τις πιπεριές κατά μήκος και απολαύστε τη δροσιά της σκέτη ή με ένα ντιπ. Είναι υπέροχες ψητές στη σχάρα ή γεμιστές με φασόλια, ρύζι, κρέας ή ό,τι άλλο σας αρέσει. Ψήστε τις για περίπου μισή ώρα στους 200 βαθμούς με τη γέμιση της επιλογής σας.

Φασόλια
Οι υδατάνθρακες: 47 γραμμάρια

Απολαύστε τα στην παραδοσιακή μας φασολάδα, κάντε τα σαλάτα πιάζ ή σε μια πιο περίπλοκη σαλάτα με βραστά φασόλια, κομματάκια ψημένο κοτόπουλο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αγγούρι, λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Για να χωνέψετε πιο εύκολα βάλτε τα στο νερό να φουσκώσουν όλη τη νύχτα και πετάξτε το νερό όταν πάρουν την πρώτη βράση.