Την τελευταία δεκαετία, πολλές μελέτες έχουν ερευνήσει την πιθανή προφυλακτική ή θεραπευτική αξία της κουρκουμίνης, της βιοενεργής φυσικής ουσίας του κουρκουμά. Η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη με αποδεδειγμένα ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θεωρείται ότι εκτελεί πάνω από 150 πιθανές θεραπευτικές δραστηριότητες μέσα στο σώμα. Εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να προστατεύει τη λειτουργία του ήπατος, να προλαμβάνει τη θρόμβωση και να προφυλάσσει την καρδιά. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της νόσου Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη χαρακτηρίζεται από τον καθηγητή Μπαράτ Αγκαρουάλ, επικεφαλής του εργαστηρίου που μελετά τις πειραματικές θεραπείες καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου M.D. Άντερσον του Χιούστον «χρυσαφένιο μπαχαρικό» από το ινδικό σαφράν. Ο καθηγητής Αγκαρουάλ είναι πρωτοπόρος ερευνητής σε θέματα του καρκίνου, που πιστεύει ακράδαντα στις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης και τις μελετά εκτεταμένα. Ήταν ο πρώτος που έδειξε την ισχυρή αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Έκτοτε η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί εκτενώς και σήμερα έχουμε αρκετά επιστημονικά δεδομένα από μελέτες που δείχνουν ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων.

Η κουρκουμίνη δρα σε εκατοντάδες κυτταρικές διαδρομές και μοιάζει να είναι ενεργή σε σχεδόν κάθε είδος καρκίνου. Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη έχει αποδειχτεί ότι κάνει όλα τα παρακάτω:

-Εμποδίζει την αναπαραγωγή καρκινικών κυττάρων
-Μειώνει τη φλεγμονή.
-Εμποδίζει τη μετάβαση των κυττάρων από φυσιολογικά σε καρκινικά.
-Εμποδίζει τη σύνθεση της NF-κΒ, μιας πρωτεΐνης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό καρκίνου, καθώς προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από το     ανοσοποιητικό σύστημα και επιτρέπει την επιβίωσή τους.
-Βοηθά το σώμα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, ώστε να μην εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα να μην εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα.
-Εμποδίζει την επιπλέον παροχή αίματος για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων (αγγειογένεση).

Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη για την κουρκουμίνη είναι η ικανότητά της να ευαισθητοποιεί πολλούς καρκίνους στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, ιδιαίτερα καρκίνους που θεωρούνταν ανθεκτικοί στη θεραπεία. Η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων με βάση την κουρκουμίνη στο μέλλον θα επιτρέψει τη χρήση μικρότερων δόσεων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και ακτινοβολίας με πολύ καλύτερα αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Σε πειράματα σε ζώα, η κουρκουμίνη αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική στην προστασία των υγιών κυττάρων από την τοξική δράση της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας. Αυτή η χαμηλή τοξικότητα και η σημαντική προστασία διαπιστώθηκαν σε πολλά συστήματα του σώματος, καθώς η κουρκουμίνη αποδείχτηκε αποτελεσματική στην πρόληψη της νεφροτοξικότητας (τοξικότητα των νεφρών), στην πρόληψη άφθεων στο στόμα και στη μείωση της βλάβης στο έντερο. Η κουρκουμίνη επίσης βελτίωσε την επούλωση πληγών σε ποντίκια που υπέστησαν ακτινοβολία σε όλο το σώμα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Α. Γκόελ και Β. Αγκαρουάλ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition and Cancer το 2010, «Η θεραπεία με κουρκουμίνη μπορεί να σταματήσει καρκίνους πριν γίνουν επιθετικοί και μεταστατικοί. Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την ικανότητα να εμποδίζει την κατάθλιψη, την κόπωση, τον νευροπαθητικό πόνο, την έλλειψη ύπνου και τη μείωση της όρεξης, όλα συμπτώματα του καρκίνου και της θεραπείας του, καθιστούν την κουρκουμίνη ιδανικό βοήθημα για τους καρκινοπαθείς».

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα