Πώς θα βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του τσαγιού σας δεν εξουδετερώνει τα οφέλη του για την υγεία;

Μια μελέτη σχετικά με τη θερμοκρασία του τσαγιού έδειξε ότι η κατανάλωσή του όταν είναι καυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο. Η κατανάλωση τσαγιού δύο με τρία λεπτά μετά το σερβίρισμα ή λιγότερο από δύο λεπτά μετά το σερβίρισμα σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου συγκριτικά με την κατανάλωση που γίνεται τέσσερα ή παραπάνω λεπτά μετά το σερβίρισμα.

Σε σχέση με την κατανάλωση ζεστού ή χλιαρού τσαγιού, η κατανάλωση καυτού (65-69 βαθμοί Κελσίου) σχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, ενώ η κατανάλωση πολύ καυτού τσαγιού (πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου) σχετίστηκε με οκταπλάσιο κίνδυνο.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι όμοια με τα συμπεράσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία και είχε δείξει ότι η κατανάλωση καυτών ροφημάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου σχεδόν τέσσερις φορές. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η θερμοκρασία στην οποία απολαμβάνετε το τσάι σας έχει ιδιαίτερη επίδραση στην υγεία σας.

Έχοντας αυτό κατά νου, καλό είναι να αφήνετε το τσάι σας να κρυώνει λίγο ή να προσθέτετε 1-2 παγάκια πριν το πιείτε.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα