Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ύπνο τους δε χρειάζεται να απογοητεύεστε. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Therapy βρήκε ότι η κατανάλωση 240 ml χυμού κεράσι (περίπου μία κούπα) δύο φορές την ημέρα αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου και βελτιώνει την ποιότητά του.

Πώς βοηθούν τα κεράσια;
Έχει αναφερθεί ότι οι τάρτες κερασιού περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοχημικών στοιχείων όπως η μελατονίνη, η οποία είναι ένα μόριο κρίσιμης σημασίας για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης στους ανθρώπους.

Ο χυμός κεράσι με τη σειρά του αυξάνει τη διαθεσιμότητα τρυπτοφάνης (ουσία που σχετίζεται με τη μελατονίνη), το χημικό στοιχείο του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Επιπλέον, διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει το χυμό κεράσι και με τη μείωση της φλεγμονής, φαινόμενο που είναι εν μέρει υπεύθυνο για τη γενικότερη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η φλεγμονή οδηγεί σε πόνο και ενόχληση, στοιχεία που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο ενός ατόμου.

Σε μια άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε χυμό κεράσι για επτά ημέρες συνολικά. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι η ομάδα που έπινε τον χυμό κεράσι παρουσίαζε σημαντικά αυξημένη περιεκτικότητα μελατονίνης αλλά και στον χρόνο που πέρναγαν τα άτομα στο κρεβάτι, τη συνολική διάρκεια και την αποδοτικότητα του ύπνου. Αντίθετα, στην ομάδα των ατόμων που δεν έπιναν χυμό κεράσι ούτε πριν τη μελέτη ούτε στις δοκιμές με το εικονικό φάρμακο, δεν υπήρξε διαφορά στον ύπνο τους.

Γενικότερα, η ανεύρεση τρόπων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα κρίνεται αρκετά σημαντική από τους επιστήμονες, λόγω της σύνδεσης του ύπνου με τη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης και της ικανότητας λήψης αποφάσεων. Άλλωστε, πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρεξή τους, τρώνε πιο συναισθηματικά και παίρνουν πιο ανεύθυνες αποφάσεις σχετικά με το φαγητό όταν δεν κοιμούνται καλά το βράδυ.