Αν συνηθίζετε να ρίχνετε αβοκάντο στη σαλάτα σας τότε ίσως να κρατάτε στα χέρια σας το κλειδί για τον έλεγχο της παχυσαρκίας και την καθυστέρηση ή πρόληψη του διαβήτη, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Guelph.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Molecular Nutrition and Food Research, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Spagnuolo έδειξαν για πρώτη φορά πως μια ένωση που βρίσκεται αποκλειστικά στο αβοκάντο μπορεί να αναστείλει τις κυτταρικές διαδικασίες που οδηγούν σε διαβήτη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η οξείδωση των λιπαρών οξέων επιτρέπει στο σώμα να κάψει τα λίπη, η παχυσαρκία και ο διαβήτης όμως εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής. Οι ερευνητές λοιπόν ανακάλυψαν ότι η αβοκατίνη B (AvoB), ένα λιπίδιο που βρίσκεται μόνο στο αβοκάντο, αντιμετωπίζει την ατελή οξείδωση στους σκελετικούς μύες και το πάγκρεας μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα τάισε τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, με διατροφή υψηλών λιπαρών για οκτώ εβδομάδες προκειμένου να προκαλέσει παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ τις επόμενες πέντε εβδομάδες προσέθεσαν την AvoB στη διατροφή των μισών ποντικιών.

Όπως αποδείχθηκε, η πρώτη κατηγορία ποντικιών ζύγιζε σημαντικά λιγότερο από τη ομάδα ελέγχου, επιδεικνύοντας βραδύτερη προσθήκη βάρους, ενώ παρουσίασε και μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα των ποντικιών μπορούσε να απορροφήσει καλύτερα και να κάψει τη γλυκόζη του αίματος, βελτιώνοντας τελικά την απόκρισή τους στην ινσουλίνη.

Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, οι ερευνητές χορήγησαν την AvoB ως συμπλήρωμα διατροφής στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια τυπική διατροφή δυτικού τύπου και φάνηκε ότι η ουσία απορροφάται με ασφάλεια στο αίμα χωρίς να επηρεάσει τα νεφρά, το ήπαρ ή τους σκελετικούς μύες. Επιπλέον, η ομάδα παρατήρησε μείωση στο βάρος των ατόμων, με τον Δρ. Spagnuolo να αναφέρει πάντως ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.

Έχοντας αποδείξει την ασφάλεια της χρήσης της ουσίας αυτής στους ανθρώπους, οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κλινικές δοκιμές για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της AvoB στη θεραπεία μεταβολικών παθήσεων στους ανθρώπους.