Αν επιλέγαμε να ψήνουμε όλα τα λαχανικά που συνήθως τρώμε ωμά, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε σημαντικά το εντερικό μας μικροβίωμα, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology.

Η έρευνα διενεργήθηκε τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCSF) να διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού όχι μόνο προκαλούσε αλλαγές στο μικροβίωμα, αλλά και ενεργοποιούσε ή απενεργοποιούσε τα γονίδια αυτών των μικροβίων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μαγειρευτεί μπορεί να προάγει την εντερική υγεία, ενώ αντίθετα τα ωμά τρόφιμα περιέχουν στοιχεία που εξουδετερώνουν τους μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και πολλά βακτήρια του εντέρου.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα αναφέρει ότι τα ευρήματα αυτά θα συμβάλουν στην ανάδειξη των τροφίμων που προσφέρουν τα πιο επωφελή βακτήρια στο σώμα και στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε το μικροβίωμα από τη στιγμή που οι πρώτοι άνθρωποι έμαθαν να μαγειρεύουν.

Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη απόπειρα των επιστημόνων να μελετήσουν το πώς το μαγείρεμα αλλάζει τη σύνθεση του μικροβιακού οικοσυστήματος στο έντερο του ανθρώπου. Για να απαντήσει στο ερώτημα, λοιπόν, η ομάδα χώρισε τα ποντίκια σε τέσσερις ομάδες, κάθε μία εκ των οποίων ακολουθούσε διαφορετική διατροφή: Η μία ομάδα έτρωγε ωμό κρέας, η άλλη μαγειρεμένο, η τρίτη ωμές γλυκοπατάτες και η τέταρτη μαγειρεμένες γλυκοπατάτες.

Προς έκπληξή τους, οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στο μικροβίωμα των ποντικιών που έτρωγαν το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας. Η μεγάλη διαφορά υπήρξε ανάμεσα στα ποντίκια που έτρωγαν τις ωμές και τις μαγειρεμένες γλυκοπατάτες, όπου η διαφορά δεν παρατηρήθηκε μόνο στα βακτήρια, αλλά και στο αν συγκεκριμένα γονίδια ήταν ενεργοποιημένα ή όχι και στα μεταβολικά προϊόντα που παρήγαγε το σώμα. Όταν η ομάδα έκανε το ίδιο πείραμα με διάφορα λαχανικά, όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, τα φασόλια και τα καρότα, τα αποτελέσματα ήταν και πάλι ίδια.

Οι ερευνητές του UCSF θέλησαν να δουν αν παρόμοιες αλλαγές στο μικροβίωμα συμβαίνουν και στους ανθρώπους και συνεργάστηκαν με έναν επαγγελματία σεφ προκειμένου να τους ετοιμάσει κατάλληλα ωμά και μαγειρεμένα μενού, με τους συμμετέχοντες στο εν λόγω πείραμα να δοκιμάζουν κάθε διατροφή για τρεις μέρες σε τυχαία σειρά και έπειτα να παράσχουν δείγμα κοπράνων.

Τα δείγματα αποκάλυψαν ότι το μικροβίωμα των ανθρώπων που ακολουθούσαν τη διατροφή με τα ωμά τρόφιμα ήταν σαφώς διαφορετικό από αυτό των ανθρώπων που ακολουθούσαν τη διατροφή με τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

«Παρατηρήσαμε ότι οι συνέπειες του μαγειρέματος που είδαμε στα τρωκτικά αντιστοιχούσαν και στους ανθρώπους, αν και, παραδόξως, τα χαρακτηριστικά της αλλαγής του μικροβιώματος ήταν διαφορετικά ανάμεσα στα δύο είδη. Από την πλευρά μας, ευελπιστούμε σε μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες παρατηρητικές και παρεμβατικές μελέτες σε ανθρώπους προκειμένου να κατανοήσουμε τις συνέπειες των μακροπρόθεσμων διατροφικών αλλαγών», δηλώνει σε σχόλιό του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο UCSF, Δρ. Peter Turnbaugh.