Τα οφέλη της δίαιτας που είναι χαμηλή σε λιπαρά για την ανθρώπινη υγεία, επικυρώνει νέα επιστημονική έρευνα του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο, Fred Hutchinson. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Nutrition δείχνουν ότι μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού, επιβραδύνει την εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη και προφυλάσσει από στεφανιαία αρτηριακή νόσο.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ross Prentice και οι συνεργάτες του μελέτησαν από το 1993 στοιχεία από 49.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για να εξετάσουν αν μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του εντέρου καθώς και της στεφανιαίας νόσου. Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια τροποποίησης του διαιτολογίου των γυναικών οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικές επιδράσεις σε αυτές τις νόσους, ωστόσο μετά από σχεδόν 20 χρόνια παρακολούθησης τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν τα εξής:

  • Μείωση 15-35% στους θανάτους από όλες τις αιτίες μετά διάγνωση καρκίνου του μαστού
  • Μείωση 13-25% στα περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη
  • και μείωση 15-30% στα περιστατικά στεφανιαίας αρτηριακής νόσου ανάμεσα σε 23.000 γυναίκες που δεν είχαν υπέρταση ή ήδη εκδηλωθείσα καρδιακή νόσο.

«Η δοκιμή αλλαγής της διατροφής έδειξε σημαντικά αποτελέσματα για κάποια χρόνια. Τα τελευταία ευρήματα υποστηρίζουν τον ρόλο της διατροφής στη γενική υγεία και υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά έχουν σημαντικά οφέλη χωρίς να έχουν παρατηρηθεί αντίθετες συνέπειες», εξηγεί ο Δρ. Prentice.

«Ενώ υπάρχουν αρκετές δίαιτες που παρέχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη όπως η απώλεια βάρους, αυτή η μελέτη επικυρώνει επιστημονικά τις μακροχρόνιες επιδράσεις μίας διατροφής χαμηλής σε λιπαρά στην υγεία», δήλωσε η Δρ. Garnet Anderson εκ των συγγραφέων της μελέτης.