Μια διατροφή στην οποία το πρόχειρο φαγητό (fast food) έχει κυρίαρχη θέση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο των εφήβων για κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Physiological Reports.
Όπως αναδείχθηκε στη μελέτη, οι 84 μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι πάσχουν από κατάθλιψη, αν στα ούρα τους εντοπίζονταν υψηλότερα επίπεδα νατρίου, δείγμα μιας διατροφής με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, και χαμηλότερα επίπεδα καλίου, δείγμα απουσίας προϊόντων και δημητριακών ολικής αλέσεως.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Birmingham (UAB) τονίζει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως η καλύτερη διατροφή στα παιδιά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτική μέθοδος των παραδοσιακών θεραπειών για τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Στη μελέτη συμμετείχαν 84 έφηβοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Αφροαμερικανοί. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι τα συμπτώματα κατάθλιψης που είχαν, μια φορά στην αρχή της μελέτης και μία ενάμιση χρόνο μετά, όπου καλούνταν να αξιολογήσουν δηλώσεις όπως «μου είναι δύσκολο να συγκεντρωθώ σε αυτό που κάνω» ή «νιώθω φόβο», σε μια κλίμακα από το «σπάνια ή καθόλου» μέχρι το «πάντα». Επίσης, έδωσαν δείγματα ούρων, έτσι ώστε οι επιστήμονες να αναλύσουν τα επίπεδα νατρίου και καλίου.
Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι ο συνδυασμός υψηλού νατρίου και χαμηλού καλίου ήταν ο καλύτερος παράγοντας πρόβλεψης της πιο συχνής αναφοράς συμπτωμάτων κατάθλιψης 18 μήνες μετά την έρευνα και ότι οι έφηβοι που ανέφεραν ότι βίωναν κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν περισσότερο πρόχειρο φαγητό και σνακ και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.
«Οι παρεμβάσεις είναι απαραίτητες έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι έφηβοι λαμβάνουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά με στόχο να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι περιέχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου και υψηλές ποσότητες καλίου και οι έφηβοι πρέπει να ενθαρρύνονται να τα συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή τους διατροφή», αναφέρει η Δρ. Sylbie Mrug, από το τμήμα ψυχολογίας του UAB και μία εκ των συγγραφέων της μελέτες.
Η ερευνητική ομάδα σημείωσε, τέλος, ότι η κακή διατροφή μπορεί να μην αποτελεί αιτία της κατάθλιψης, αλλά υποδεικνύει την παρουσία άλλων παραγόντων που συνεισφέρουν σε αυτή.