Τα σταφύλια και το κρασί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, η οποία από πολλούς θεωρείται η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο. Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις βιολογικές ιδιότητες των σταφυλιών και του κρασιού κυρίως ύστερα από μία έρευνα του 1992 που πρότεινε ως εξήγηση στο λεγόμενο «Γαλλικό παράδοξο» την κατανάλωση κρασιού. «Γαλλικό παράδοξο έχει ονομαστεί η παρατήρηση ότι στη Γαλλία υπάρχουν μικρότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, αν και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης καθώς και οι τιμές άλλων δεικτών υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες δεν διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στη Γαλλία και στις άλλες χώρες.
Τα σταφύλια και το κρασί:
- προστατεύουν από καρδιοπάθειες και γενικότερα από παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, κυρίως μέσω αύξησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας του όρου,
- προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος,
- επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού ίσως συνδέεται με προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου λόγω και της αντιφλεγμονώδους δράσης τους,
- παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση,
- έχουν προστατευτική δράση έναντι του έλκους,
- έχουν αναφερθεί αντιυπερτασικές ιδιότητες,
- αυξάνουν τη συγκέντρωση ισχυρών αντιοξειδωτικών μορίων στα κύτταρα
Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ