Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι έστω και μια ώρα έκθεσης στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο φως δηλαδή που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και την κατανάλωση ζάχαρης στα αρσενικά ποντίκια. Η μελέτη, της οποίας ηγήθηκε η Anayanci Masís-Vargas και συνεργάτες της από τα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και του Άμστερνταμ παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρίας Μελέτης της Διατροφικής Συμπεριφοράς που πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει την ύπαρξη ενός ισχυρού συσχετισμού μεταξύ της παχυσαρκίας και των επιπέδων τεχνητού φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το τεχνητό φως στο οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή προέρχεται κυρίως από τα φώτα και τις οθόνες LED, τα οποία εκπέμπουν υψηλά επίπεδα μπλε φωτός. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς του ματιού είναι ευαίσθητα στο φως αυτό και μεταβιβάζουν άμεσα τις πληροφορίες στις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη.
Στη μελέτη αυτή, λοιπόν, οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια σε μπλε φως κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και μέτρησαν την κατανάλωση φαγητού και την ανοχή στη γλυκόζη που είχαν την επόμενη μέρα. Διαπιστώθηκε, έτσι, ότι μετά από μόλις μία ώρα έκθεσης στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ανοχή στη γλυκόζη άλλαξε στα αρσενικά ποντίκια, δημιουργώντας ανησυχητικά σημάδια προδιαβήτη.
Για να διερευνήσουν τι συμβαίνει με τον έλεγχο της όρεξης και την επιλογή του φαγητού μετά την έκθεση στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια την επιλογή να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα ισορροπημένο θρεπτικά γεύμα (το τυπικό φαγητό των εν λόγω τρωκτικών), σε νερό, λίπος ή ζαχαρούχο νερό. Μετά την έκθεση των ποντικιών στο μπλε φως, λοιπόν, παρατηρήθηκε ότι τα αρσενικά ποντίκια ήπιαν περισσότερη ζάχαρη εκείνο το βράδυ σε σύγκριση με άλλα βράδια που δεν είχαν εκτεθεί στο μπλε φως.
Τέτοιου είδους μελέτες δείχνουν με σαφήνεια ότι η έκθεση στο φως, και ειδικά στο μπλε φως, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλεί διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών με οθόνες που εκπέμπουν αυτό το φως τη νύχτα ενδεχομένως να αυξάνει την τάση των ανθρώπων να καταναλώνουν σνακς που περιέχουν ζάχαρη, αλλά και να διαταράσσει την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται τη ζάχαρη, κυρίως στους άντρες. Σημειώνεται ότι, παρόλο που τα ποντίκια εξετάστηκαν μετά από μόλις μία νύχτα έκθεσης στο φως, με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και ανάπτυξη διαβήτη.
«Ο περιορισμός του χρόνου που αφιερώνουμε μπροστά από μία οθόνη κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι προς το παρόν το καλύτερο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις επιβλαβείς συνέπειες του μπλε φωτός. Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να χρησιμοποιείτε τέτοιες συσκευές το βράδυ, θα συνιστούσα τη χρήση εφαρμογών και εργαλείων νυχτερινής λειτουργίας, τα οποία μετατρέπουν το φως που εκπέμπουν οι οθόνες από μπλε σε πορτοκαλί ή τη χρήση φίλτρων μπλε φωτός που υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στην αγορά», σημειώνει σε καταληκτικό της σχόλιο η Δρ. Masís-Vargas.