Η οδηγία που φέρονται να διατυπώνουν εδώ και κάποια χρόνια οι ειδικοί σχετικά με την εξάλειψη των κορεσμένων λιπαρών από τη διατροφή, πιθανότατα είναι μια συμβουλή που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, προειδοποιούν τώρα με νέα τους έρευνα οι επιστήμονες.
Περισσότεροι από 12 επιστήμονες από την Ευρώπη και της ΗΠΑ εξέδωσαν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, μέσω της οποίας θέλουν να παρακινήσουν τον κόσμο να μην «δαιμονοποιεί» τα κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή τα λιπαρά που βρίσκονται στο γάλα, το τυρί, το κρέας, το βούτυρο, τα γλυκά, τη σοκολάτα και τις κρέμες.
Όπως υποστηρίζει αυτή η νέα μελέτη, παρόλο που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, πολλά από τα τρόφιμα αυτά περιέχουν συστατικά και βιταμίνες που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα για την υγεία.
Οι ερευνητές σχολιάζουν αρνητικά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ως «επιστημονικές και στρατηγικές αστοχίες» κάποιες από αυτές, μεταξύ των οποίων και την ενθάρρυνση κατανάλωσης ακόμα και των ανθυγιεινών τρανς λιπαρών αντί των κορεσμένων.
«Μια σύσταση για αποχή από την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης τροφών με θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου ή υποσιτισμού», επισημαίνει ο επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης και διευθυντής του τμήματος διατροφής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Arne Astrup.
Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας (NHS) συνιστά στους άνδρες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες η συνιστώμενη ποσότητα δεν ξεπερνά τα 20 γραμμάρια. Ακόμα χαμηλότερα είναι τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους (150-250kcal) από κορεσμένα λιπαρά και μάλιστα να προσπαθούν να τα αντικαθιστούν με ακόρεστα.
Οι επιστήμονες έχουν εγείρει την ανησυχία γύρω από τους κινδύνους και τα οφέλη των λιπαρών εδώ και αρκετά χρόνια, επειδή, όπως είναι γνωστό, η υπερβολική κατανάλωσή τους αυξάνει τη χοληστερόλη και οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις, τονίζει ο NHS. Όμως, τα τρόφιμα που τυχαίνει να έχουν υψηλά κορεσμένα λιπαρά περιέχουν επίσης και σημαντικά στοιχεία στον οργανισμό, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
Στο σημείο αυτό, ο Δρ. Astrup και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι η προηγούμενη τάση για μείωση των κορεσμένων λιπαρών έχει οδηγήσει στη δημιουργία τροφίμων με περισσότερα τρανς λιπαρά, δηλαδή επεξεργασμένα τρόφιμα και τηγανητά, που είναι δεδομένο πως είναι επιβλαβή για την υγεία.
«Τα λάθη των προηγούμενων ετών έχουν οδηγήσει τη βιομηχανία τροφίμων στην προώθηση τροφίμων με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά αλλά πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη», αναφέρουν χαρακτηριστικά και καταλήγουν: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών. Αυτό που λέμε μέσω της μελέτης είναι ότι κανένας μας δεν καταναλώνει μόνο κορεσμένα λιπαρά, αλλά τρόφιμα που μαζί με αυτά περιέχουν και πολλά άλλα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πόσο και τι καταναλώνουμε».