Η κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης µπορεί να οδηγήσει σε βελτιωµένη νοητική ικανότητα στα παιδιά, ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές.
Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Epidemiology, περιελάμβανε 2.208 παιδιά, στα οποία οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμασίες κινητικών και πνευματικών ικανοτήτων όταν αυτά ήταν 1,5, 5 και 8 ετών. Προηγουμένως, οι μητέρες είχαν δώσει στοιχεία για τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου και του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι έγκυες που κατανάλωναν τουλάχιστον 74 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα έφεραν στον κόσμο παιδιά που κατέγραψαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σε δοκιμασίες διαρκούς προσοχής, μνήμης εργασίας και IQ από εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν έτρωγαν καθόλου ή λιγότερο από αυτή την ελάχιστη ποσότητα.
Στις παραμέτρους της έρευνας περιλήφθηκε η ηλικία της μητέρας, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά των μητέρων και των μωρών.
Ο επικεφαλής της έρευνας Jordi Julvez από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παραδέχτηκε ότι τα ευρήματα δεν επαρκούν ακόμη ώστε να τεκμηριωθεί η θετική επίδραση των ξηρών καρπών στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς θα πρέπει να γίνουν και άλλες πιο στοχευμένες μελέτες. Εντούτοις, παρέχουν μια σοβαρή ένδειξη ότι οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο μια καλή πηγή πρωτεΐνης για τις έγκυες, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, δηλαδή 30 έως 50 γραμμάρια ημερησίως.
Οι ιθύνοντες της έρευνας συνιστούν στις έγκυες να τρώνε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια.