Παρά τη διαδεδομένη αντίληψη που θέλει το λευκό κρέας πιο αθώο όσον αφορά την επίδρασή του στα λιπίδια του αίματος νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Clinical Nutrition αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση λευκού κρέατος είναι εξίσου επιβαρυντική για τα επίπεδα της χοληστερόλης με εκείνη του κόκκινου.
Να θυμίσουμε ότι κόκκινο κρέας θεωρείται το μοσχαρίσιο (βοδινό/βόειο), το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι. Από την άλλη μεριά λευκό κρέας είναι κατά κύριο λόγο το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.
Η έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Παιδιατρικού Ινστιτούτου του Oakland Research Institute (CHORI) – ερευνητικό κλάδο του UCSF Benioff Children’s Hospital του Oakland – εξέπληξε τους ερευνητές με την ανακάλυψη ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων κόκκινου κρέατος ή λευκού κρέατος (πουλερικών) είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος με μια συγκρίσιμη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών.
Επιπλέον, αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως του αν η διατροφή περιείχε υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία αύξησαν την χοληστερόλη του αίματος στην ίδια έκταση και με τις τρεις πηγές πρωτεΐνης (το κόκκινο κρέας, το λευκό και τις φυτικές πρωτεΐνες).
Οι ερευνητές ομολογούν ότι όταν σχεδίαζαν την έρευνα περίμεναν ότι το κόκκινο κρέας θα είχε πιο επιβαρυντική δράση συγκριτικά με το λευκό στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος, γι΄αυτό και τους προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η επίδρασή τους στην χοληστερόλη ήταν ίδια όταν τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών ήταν ισοδύναμα, όπως εξηγεί ο βασικός ερευνητής Δρ. Ronald Krauss, διευθυντής του Κέντρου Αθηροσκλήρυνσης στο CHORI.
O Δρ. Krauss επεσήμανε ότι τα κρέατα που μελετήθηκαν δεν περιλάμβαναν ψάρι, αλλαντικά και λουκάνικα ούτε μοσχάρι βιολογικής εκτροφής.
Αλλά τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα, καθώς έδειξαν ότι ο περιορισμός του κρέατος συνολικά, είτε κόκκινου είτε λευκού, είναι πιο ενδεδειγμένος για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι η πιο υγιεινή επιλογή για την χοληστερόλη του αίματος.
Αυτή η μελέτη, που ονομάστηκε δοκιμασία APPROACH (Animal and Plant Protein and Cardiovascular Health), διαπίστωσε επίσης ότι η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τις συγκεντρώσεις των μεγάλων σωματιδίων LDL, που δεν σχετίζονται στον ίδιο βαθμό με τις καρδιαγγειακές παθήσεις όσο τα μικρότερα σωματίδια LDL.
Ακολούθως το κόκκινο και το λευκό κρέας αύξαναν τα ποσοστά των μεγάλων σωματιδίων LDL συγκριτικά με τις φυτικές δίαιτες.
Επομένως η μέτρηση της LDL χοληστερόλης ως παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση αυτού κινδύνου τόσο για υψηλότερες δόσεις κρέατος όσο και κορεσμένων λιπαρών, καθώς οι κλασικές εξετάσεις LDL χοληστερόλης αποτυπώνουν κατά κύριο λόγο τις τιμές των μεγάλων σωματιδίων LDL.
Τις τελευταίες δεκαετίες τη θέση του κόκκινου κρέατος έχει πάρει το λευκό μια και το πρώτο έχει συσχετιστεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο, δεν έχει γίνει μια σύγκριση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λευκού καθώς και φυτικών πρωτεϊνών στα επίπεδα της χοληστερόλης μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον Δρ. Kraus. Σύμφωνα με τον ίδιο οι φυτικές πρωτεΐνες που παρέχουν τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια είναι η καλύτερη επιλογή για τα επίπεδα της χοληστερόλης.
«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι η σύσταση για περιορισμό του κόκκινου κρέατος και όχι του λευκού δεν θα πρέπει να βασίζεται στην επίδρασή τους στην χοληστερόλη» εξηγεί ο Δρ. Kraus και συμπληρώνει «Πράγματι, οι άλλες επιπτώσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καρδιακή νόσο και αυτές οι επιπτώσεις θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας».