Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες τελικά δεν έχει καμιά επίδραση στην απώλεια βάρους, αποφαίνεται μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο The BMJ.
Επιπλέον οι συντάκτες της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία του ανθρώπου είναι ελλιπώς κατανοητές.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, με επικεφαλής τον Δρ. Joerg Meerpohl, εντόπισαν ελάχιστα ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν οφέλη υγείας ή ότι η μακροχρόνια χρήση τους κάνει κακό.
Μόνο σε ένα μικρό αριθμό από τις συνολικά 56 έρευνες που αξιολόγησαν διαπιστώθηκε ότι συντελούσαν σε απώλεια βάρους, με την επίδραση αυτή να είναι «μικρή» ή «πολύ μικρής βεβαιότητας», ενώ δεν υπήρχε καμιά απόδειξη ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούσε να βοηθήσει τα παχύσαρκα άτομα να αδυνατίσουν.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, χωρίς όμως στην παρούσα ανασκόπηση να τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο.
«Τα αποδεικτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία μας είναι αντικρουόμενα», σημειώνει ο Δρ. Meerpohl και εξηγεί ότι ενώ μερικές μελέτες εντοπίζουν συσχετισμό μεταξύ χρήσης των τεχνητών γλυκαντικών και μειωμένης παχυσαρκίας ή κινδύνου διαβήτη τύπου 2 (άρα όφελος για την δημόσια υγεία και τη διαχείριση του διαβήτη), άλλες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση των γλυκαντικών αυξάνει τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους, διαβήτη και καρκίνου.
Στην παρούσα ανασκόπηση όμως η συντακτική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν οφέλη υγείας από τα γλυκαντικά, ενώ οι πιθανές βλάβες για την υγεία δεν μπορούν να αποκλειστούν».