Κάθε φορά που αυξάνουμε την πρόσληψη ζάχαρης και σακχάρων στη διατροφή μας, η καρδιά μας δίνει μια ακόμη μάχη να κρατηθεί γερή, καθώς πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων τόσο έμμεσα αλλά και άμεσα.

Γιατί γίνεται αυτό;

Τα σάκχαρα επηρεάζουν την καρδιά ποικιλοτρόπως. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με άτομα των οποίων η διατροφή δεν περιείχε υψηλή πρόσληψη σε πρόσθετα σάκχαρα.

Η ζάχαρη είναι ένας από τους σιωπηλούς ενόχους για την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία. Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας με τη σειρά τους, όπως η υπέρταση και οι υψηλές τιμές της χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διάφορων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ωστόσο, ακόμα κι αν το βάρος σας κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, εάν δεν φροντίζετε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, επιβαρύνετε αντίστοιχα την καρδιαγγειακή υγεία.

Τι αναφέρει το ερευνητικό υλικό για την υγεία της καρδιάς:

Τριγλυκερίδια: Η πλούσια σε σάκχαρα διατροφή αυξάνει τις τιμές των τριγλυκεριδίων, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

LDL χοληστερόλη: Η υπερβολική ζάχαρη αυξάνει την «κακή» χοληστερόλη προκαλώντας απόφραξη των αρτηριών που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

Φλεγμονή: Η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει τη φλεγμονή στο σώμα, οδηγώντας όμως και στην εμφάνιση της χρόνιας φλεγμονής, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης κάποια καρδιακής δυσλειτουργίας.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε

Το βασικό ζητούμενο όταν μιλάμε για την κατανάλωση της ζάχαρης είναι να εντοπίσουμε τα «κρυφά» σημεία και συγκεκριμένα τα πρόσθετα σάκχαρα. Η ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ, το μέλι αλλά και η προσθήκη ζάχαρης στα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τη συνολική πρόσληψη σακχάρων χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε τις περισσότερες φορές.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει να μην υπερβαίνονται τα  6 κουταλάκια του γλυκού τη μέρα για τις γυναίκες και τα  9 κουταλάκια για τους άντρες. Παρόλα αυτά, οι ειδικές επισημάνσεις στα προϊόντα μας επιτρέπουν ευκολότερα να εντοπίσουμε και να αποφύγουμε τα πρόσθετα σάκχαρα στην καθημερινή μας διατροφή.

Για μια υγιή καρδιά, φροντίστε συστηματικά να:

  • Αφαιρέσετε εντελώς τα αναψυκτικά από την καθημερινότητά σας
  • Εκπαιδευτείτε στο να ξεχωρίζετε την κρυμμένη ζάχαρη στα προϊόντα, δίνοντας έμφαση σε συστατικά όπως το σιρόπι από ζαχαροκάλαμο ή καλαμπόκι, τη δεξτρόζη, τη φρουκτόζη, τη μαλτόζη ή τη σακχαρόζη ή ακόμα και το σιρόπι ρυζιού.
  • Αν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό οπωσδήποτε, αντικαταστήστε τη ζάχαρη με φυσικά γλυκαντικά, όπως τα φρούτα.
  • Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς τη ζάχαρη, απλώς να τη μειώσετε σταδιακά έτσι ώστε η ημερήσια πρόσληψή της να έρθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης

Ζάχαρη: Πότε ανεβάζει και πότε ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Κόψτε τη συνήθεια που αυξάνει κατά 38% τον κίνδυνο για την καρδιά σας