Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με τις δημοφιλείς δίαιτες, όπως η διαλειμματική νηστεία, όμως σε ποιο βαθμό μπορούν να αποδώσουν καρπούς; Μια νέα ανασκόπηση ερευνών φαίνεται πως αποδεικνύει ότι αυτοί οι τύποι δίαιτας όχι μόνο οδηγούν στην απώλεια βάρους αλλά και στη γενική βελτίωση της υγείας. Επιπλέον, οι διαφορετικές μορφές της διαλειμματικής νηστείας, όπως το μοτίβο 5:2 και η εναλλασόμενη ημερήσια νηστεία δηλαδή «δίαιτα μέρα-παρά-μέρα» είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τα παχύσαρκα άτομα.
«Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, την «κακή» χοληστερόλη LDL και τα τριγλυκερίδια» σημειώνει σχετικά η επικεφαλής της έρευνας Krista Varady, διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας για τη Διατροφή του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου του Illinois.
Επιπλέον, αυτές οι δίαιτες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη ενδέχεται να προέρχονται από τη ρύθμιση του βάρους: «Αυτά τα μοτίβα διατροφής περιορίζουν την πρόσληψη των θερμίδων από 15% έως 30% καθημερινά, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια βάρους», εξηγεί η δρ. Varady. «Όταν ένα παχύσαρκο άτομο χάνει βάρος, σχεδόν πάντα μειώνεται η LDL χοληστερόλη, οι τιμές των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και της αντίστασης στην ινσουλίνη». Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.
Τι εξέτασε η ανασκόπηση
Οι ερευνητές ανέλυσαν 11 μελέτες που συμπεριελάμβαναν 130 εφαρμογές διαφόρων μορφών της διαλειμματικής νηστείας. Έπειτα από τη συνολική εξέταση των ερευνητών, διαπίστωσαν ότι η διαλειμματική νηστεία όντως οδήγησε σε απώλεια βάρους και βελτίωσε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, μόνο η δίαιτα 5:2 (5 μέρες κανονική πρόσληψη τροφής, 2 μέρες περιορισμός) και η εναλλασόμενη ημερήσια νηστεία μείωσαν πιο αποτελεσματικά το βάρος άνω του 5%.
Θα πρέπει τελικά να τις εφαρμόσουμε;
Ειδικοί που δεν έλαβαν μέρος στην ερευνητική διαδικασία διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς θεωρούν ότι είναι σχετικά νωρίς για να φτάσουμε στην ασφαλή έκβαση συμπερασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, συστήνουν να συμβουλευτούμε έναν ειδικό.
Ο Benjamin Horne, διευθυντής καρδιαγγειακής και γενετικής επιδημιολογίας στο Intermountain Heart Institute στο Salt Lake City της Γιούτα επισημαίνει ότι δεν οδηγούν όλα τα μοτίβα της διαλειμματικής νηστείας σε απώλεια βάρους και είναι δύσκολο να ακολουθηθούν, καθώς οι δίαιτες αυτές δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, δεν υπήρξαν συμπεράσματα σχετικά με τη συμβολή τους στη μείωση των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και στη μακροζωία. Τέλος επισημαίνει και την επικινδυνότητά της, εάν δεν πραγματοποιηθεί σωστά ή σε άτομα με χρόνιες ασθένειες.
Διαβάστε επίσης
Πόσες ασθένειες γλυτώνουν όσοι τρώνε μέρα παρά μέρα
Διαλειμματική νηστεία: Πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι στη ρύθμιση του διαβήτη