Η τριγωνέλλα ή τριγωνίσκος (fenugreek) είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται κυρίως στην ινδική κουζίνα, δε λείπει όμως κι από την ελληνική κουζίνα, καθώς το μείγμα του με την ονομασία τσιμένι, που περιέχει σκόρδο, κοκκινοπίπερο και αλεσμένους σπόρους της τριγωνέλλας, χρησιμοποιείται στην παρασκευή του παστουρμά.

Με καταγωγή από τη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, είναι βρώσιμα τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί της τριγωνέλλας, αφού απομακρυνθούν από το περικάρπιό τους και αποξηρανθούν. Εκτός από την έντονη και πικάντικη γεύση που προσφέρει στα φαγητά μας, η κατανάλωσή της έχει πολλά πλεονεκτήματα και για την υγεία μας:

Ρυθμίζει την όρεξη: Υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει την κατανάλωση τριγωνέλλας με τον έλεγχο της όρεξης και τη μειωμένη πρόσληψης λίπους. Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη 14 ημερών διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες μείωσαν τη συνολική πρόσληψη λίπους κατά 17%.

Βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης: Ορισμένα ερευνητικά στοιχεία αναδεικνύουν ότι η κατανάλωση της τριγωνέλλας μπορεί να ελαττώσει τόσο τις τιμές της χοληστερόλης όσο και των τριγλυκεριδίων.

Μείωση της καούρας: Μια πιλοτική μελέτη διάρκειας δύο εβδομάδων σε άτομα με συχνές καούρες διαπίστωσε ότι η τριγωνέλλα μείωσε το αίσθημα καύσου, έχοντας σχεδόν παρόμοια δράση με τα αντιόξινα φάρμακα.

Φλεγμονή: Ο σπόρος αποδεδειγμένα έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους και ποντίκια. Παρόλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα στους ανθρώπους.

 

Βελτιώνει και την τεστοστερόνη!

Εάν θέλετε ανεβασμένη λίμπιντο, τότε η τριγωνέλλα δε θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά σας. Υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει ότι τα συμπληρώματα τριγωνέλλας ενισχύουν την τεστοστερόνη.

Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων, 30 νέοι άντρες έκαναν 4 φορές την εβδομάδα ασκήσεις με βάρη, με τους μισούς από αυτούς να λαμβάνουν 500 mg τριγωνέλλας την ημέρα. Παρόλο που η ομάδα που δεν έλαβε τα συμπληρώματα παρουσίασε μια ελαφρά μείωση της τεστοστερόνης, η ομάδα που έλαβε την τριγωνέλλα παρουσίασε αύξηση της τεστοστερόνης. Επιπλέον, μειώθηκε κατά 2% στο σωματικό τους λίπος.

Σε άλλη μελέτη 6 εβδομάδων, 30 άντρες έλαβαν 600 mg εκχύλισμα τριγωνέλλας , με στόχο να παρατηρηθούν τυχόν αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία και τη λίμπιντο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον συγκεκριμένο συσχετισμό.

Διαβάστε επίσης: 

Δυο αποτελεσματικές αφροδισιακές συνταγές

Αυτό είναι πιο ισχυρό αντιγηραντικό «φάρμακο» – Προλαμβάνει 3 σοβαρές νόσους