Ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s και το Ερευνητικό Αντικαρκινικό Κέντρο Fred Hutchinson αναζητούν απαντήσεις στο αίμα 600 ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη δοκιμή για την επίδραση των συμπληρωμάτων κακάο καθώς και μιας κοινής πολυβιταμίνης στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου  και άλλων παθήσεων.

Πιο αναλυτικά, η δοκιμή COSMOS (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study) συγκέντρωσε δεδομένα από 21.444 άνδρες και γυναίκες, εξετάζοντας την επίδραση των συμπληρωμάτων εκχυλίσματος κακάο ή/και πολυβιταμινών σε κοινά προβλήματα υγείας, τα περισσότερα από τα οποία επιδεινώνονται με την ηλικία.

Γενικότερα, η σοκολάτα θεωρείται ωφέλιμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φλαβανόλες, αντιοξειδωτικά που παράγουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη απόκριση, και οι οποίες αποτελούν το βασικό συστατικό, ιδιαίτερα της μαύρης σοκολάτας και του κακάο που είναι πιο αγνές μορφές σοκολάτας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φλαβανόλες είναι καλές για την υγεία, αλλά το ερώτημα έγκειται στην ποσότητα και στον τρόπο με τον οποίο είναι περισσότερο ωφέλιμες.

Ο Δρ. Yanbin Dong, γενετιστής και καρδιολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο της Georgia, λοιπόν, θα εξετάσει συγκεκριμένα τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη γήρανση (inflammaging) και την επιγενετική γήρανση, στοιχεία που θεωρούνται καλοί προγνωστικοί δείκτες της βιολογικής μας ηλικίας. Η φλεγμονή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη γήρανση και σε συχνές παθήσεις όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.

Σημειώνεται ότι ο αγγλικός όρος “inflammaging” χαρακτηρίζει τη χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή που πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με αυτή. Επιπλέον, οι επιγενετικές αλλαγές, όπως η μεθυλίωση του DNA, οι οποίες μπορεί να είναι καλές ή κακές και προκύπτουν από περιβαλλοντικές εκθέσεις, όπως τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, είναι αλλαγές στη δομή του DNA που επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων και τελικά τη δράση τους, ενώ μπορούν και να τα απενεργοποιήσουν. Οι επιγενετικές αλλαγές πλέον θεωρούνται ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για τη ζωή και την υγεία, καθώς και για την ευαλωτότητα σε ασθένειες και θάνατο.

Ο Δρ. Dong θα αναλύσει τα επίπεδα σημαντικών προφλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων στο αίμα όσων λαμβάνουν συμπληρώματα κακάο, μια πολυβιταμίνη, και τα δύο ή τίποτα από τα δύο. Επίσης, θα πραγματοποιήσει μια εκτενή, ενδελεχή γενετική ανάλυση αναζητώντας γονιδιακές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση και θα χρησιμοποιήσει «επιγενετικά ρολόγια» που μπορούν να υπολογίσουν τη βιολογική ηλικία βάσει μιας ποσότητας της μεθυλίωσης του DNA.

Η κεντρική θεωρία των ερευνητών είναι ότι τα συμπληρώματα κακάο μειώνουν την επιγενετική γήρανση και τη φλεγμονή λόγω γήρανσης, μειώνοντας κατά συνέπεια και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν διαπιστώσουν ότι πράγματι οι δείκτες φλεγμονής λόγω γήρανσης και καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μειωμένοι, στη συνέχεια θα ερευνήσουν αν αυτές οι μειώσεις στις επιγενετικές αλλαγές προκαλούν τις παρατηρούμενες βελτιώσεις.

«Ειδικά η μαύρη σοκολάτα φημίζεται για τα οφέλη της στην υγεία ως φυσική και καλή πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς και σιδήρου, χαλκού και άλλων στοιχείων ωφέλιμων για την καρδιά και την υγεία. Τέλος, έχει αναφερθεί πως η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τη γνωστική εξασθένηση και ενισχύει την ανοσολογική απόκριση σε εισβολείς όπως ο κορωνοϊός», καταλήγει ο Δρ. Dong.

Διαβάστε επίσης

Πιείτε αυτά τα αγαπημένα ροφήματα για να έχετε πάντα νεανικό σώμα

Τα τρόφιμα που οξύνουν την όραση και καταπολεμούν την φλεγμονή

Οι ορμόνες που αντιστρέφουν την γήρανση