Σε ορισμένα φυτά όπως ο κρόκος (ή σαφράν), το βαλσαμόχορτο και το μελισσοβότανο αποδίδονται τονωτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της διάθεσης.
Μάλιστα ο κρόκος ή σαφράν αποκαλείται και φυτό της χαράς. Μπορούμε να ρίχνουμε μια πρέζα σαφράν στο φαγητό μας ή να ρίχνουμε 5 -6 σταγόνες βάμμα σαφράν σε ένα ποτήρι νερό και να πίνουμε 3 φορές ημερησίως, πριν το φαγητό.
Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum, υπερικόν το διάτρητο, σπαθόχορτο ή χόρτο του Αγίου Ιωάννη -St John’s wort) περιέχει τη δραστική ουσία υπερικίνη στα κίτρινα άνθη του φυτού στην οποία αποδίδονται ηρεμιστικές ιδιότητες. Μπορούμε να προσθέτουμε συστηματικά μια πρέζα στο φαγητό μας ή να πίνουμε 1-2 ροφήματα (εγχύματα) την ημέρα.
Το μελισσοβότανο (αγριομέλισσα, κιτροβάλσαμο) είναι το βότανο Μέλισσα η φαρμακευτική (Melissa officinalis) και θεωρείται ότι έχει κατασταλτική και αντικαταθλιπτική δράση. Μπορούμε να το πιούμε σε ρόφημα (ένα την ημέρα) ρίχνοντας μισό κουταλάκι φύλλα μελισσόχορτου σε νερό που βράζει για 10 λεπτά.
Πέρα από τα βότανα φαίνεται ότι και το κατάλληλο άρωμα μπορεί να τονώσει την διάθεσή μας. Αρκεί να ρίξουμε λίγες σταγόνες από το κατάλληλο αιθέριο έλαιο στην άκρη της μαξιλαροθήκης ή στον αρωματικό λύχνο έτσι ώστε να αρωματίσουμε το χώρο μας. Τα αιθέρια έλαια του περγαμόντου, του τριαντάφυλλου και του γιασεμιού στα οποία αποδίδεται ήπια αντικαταθλιπτική δράση είναι κατάλληλες επιλογές.Mπορούμε να ρίξουμε 2-3 σταγόνες περγαμόντο, τριαντάφυλλο ή γιασεμί σε έναν αρωματικό λύχνο ή 1-2 σταγόνες στο μαξιλάρι μας.
Διαβάστε επίσης
Η ευχάριστη και ανέξοδη «θεραπεία» που βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση
Ποια εποχή του χρόνου ανεβαίνει η διάθεσή μας κατακόρυφα – Δείτε γιατί