Είναι δυνατόν να τρώμε όσο θέλουμε και να μην παχαίνουμε; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity, τα πειραματόζωα (πρωτεύοντα θηλαστικά) που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή δεν κατανάλωναν όλα τα τρόφιμα που είχαν στη διάθεσή τους, διατηρώντας έτσι ένα κανονικό βάρος.
«Συγκριτικά, τα ζώα που ακολουθούσαν μια δυτική διατροφή έτρωγαν πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζονταν με αποτέλεσμα το βάρος τους να αυξηθεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και καθηγήτρια Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Wake Forest, Carol A. Shively.
Πιο αναλυτικά, η πρώτη αυτή προκλινική δοκιμή υπό ελεγχόμενες πειραματικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε για τη μέτρηση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας διατροφής δυτικού τύπου έναντι της μεσογειακής διατροφής στις παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Ήταν μια δοκιμή πρόληψης με πρωτεύοντα θηλαστικά διάρκειας 38 μηνών(ισοδύναμη με περίπου εννέα ανθρώπινα χρόνια), στην οποία οι δίαιτες διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν πιστά τους τύπους ανθρώπινης διατροφής, με πρωτεΐνες και λίπη προερχόμενα σε μεγάλο βαθμό από ζωικές πηγές στη δυτική διατροφή και από φυτικές πηγές στη μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, τα δύο είδη διατροφής περιείχαν παρόμοιες αναλογίες λίπους, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Τα 38 θηλυκά μέσης ηλικίας που συμμετείχαν στη μελέτη, κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία είτε στην ομάδα της μεσογειακής είτε σε αυτήν του δυτικού τύπου διατροφής. Και οι δυο ομάδες κατέγραψαν το βασικό τους βάρος και το σωματικό λίπος και έπειτα τους επετράπη να τρώνε όσο θέλουν καθ’όλη τη διάρκεια της μελέτης, με τους ερευνητές τελικά να διαπιστώνουν ότι η ομάδα της μεσογειακής διατροφής έτρωγε λιγότερες θερμίδες, είχε χαμηλότερο σωματικό βάρος και λιγότερο λίπος από ό,τι η ομάδα της δυτικής διατροφής.
Τα ευρήματα παρέχουν τις πρώτες πειραματικές ενδείξεις ότι μια μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την αύξηση της κατανάλωσης τροφής, την παχυσαρκία και τον προδιαβήτη σε σύγκριση με τη δυτική διατροφή.
Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει επίσης από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ακόμη και καρκίνο του ήπατος. Τονίζεται ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, με την ασθένεια να αποτελεί την ταχύτερα αυξανόμενη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος σε νέους ενηλίκους στις ΗΠΑ.
«Η σύνθεση της διατροφής είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που συμβάλλει στη δημόσια υγεία και, δυστυχώς, εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία και τις σχετικές δαπανηρές χρόνιες ασθένειες ακολουθούν συνήθως τη χειρότερη διατροφή», δήλωσε καταληκτικά η Δρ. Shively.