Νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι με τα αποθέματα ενεργητικότητας στο ναδίρ; Σας φαίνεται τολμηρό και πολύ απαιτητικό το περπάτημα έστω και μέχρι τη γωνία του σπιτιού, ενώ νιώθετε εξαντλημένοι πολύ πριν έρθει το σούρουπο και η μέρα μαζί με τις υποχρεώσεις της τελειώσει;

Η εξήγηση για την κόπωση που νιώθετε δεν αποκλείεται να βρίσκεται στη διατροφη σας. Εάν καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (γλυκά, αρτοσκευάσματα, άσπρο ψωμί, επεξεργασμένα ζυμαρικά και δημητριακά κλπ.) τότε είναι αναμενόμενο να παρουσιάζετε διακυμάνσεις όχι μόνο στην ενεργητικότητά σας, αλλά και στην διάθεσή σας.

Αισθάνεστε δηλαδή άμεσα τόνωση η οποία όμως διαρκεί λίγο π.χ. για μια ώρα και μετά αισθάνεστε ατονία για τις επόμενες 2-3 ώρες. Τη δεδομένη στιγμή κάνετε ότι και προηγουμένωδς: καταφεύγετε πάλι σε κάτι ζαχαρούχο για να τονωθείτε.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που επηρεάζει την ενδοκρινική ισορροπία του οργανισμού, δεδομένου ότι η υπερφόρτωση με σάκχαρα οδηγεί σε υπερέκκριση αδρεναλίνης και σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, μια κατάσταση που τελικά προκαλεί εξάντληση.

Η λύση

Η κίνηση κλειδί για σπάσετε το φαύλο κύκλο και να ξεπεράσετε το πρόβλημα είναι να προτιμάτε τροφές που διατηρούν το σάκχαρο του αίματος σε ισορροπία χωρίς να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις που εξαντλούν τον οργανισμό. Το μυστικό είναι να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και να προτιμάτε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Μπορείτε να ξεκινήσετε συνδυάζοντας φρούτα με ξηρούς καρπούς (όχι ψημένους και ανάλατους) π.χ., ένα μήλο με μια χούφτα αμύγδαλα ή πέντε καρύδια με ένα ροδάκινο ή μια χούφτα φουντούκια με μια μπανάνα. Οι ξηροί καρποί παρέχουν ωφέλιμο λίπος που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των  λιποδιαλυτώνβιταμινών των φρούτων.

Μια ακόμη τονωτική λύση που δεν ευνοεί την γρήγορη άνοδο των σακχάρων στο αίμα είναι ένα πράσινο smoothie π.χ. με αγγουράκι, καρότο, πράσινη πιπεριά και ένα μήλο. Ο χυμός αυτός παρέχει πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα.

Διαβάστε επίσης

Τα έξυπνα σνακ που νικούν την κούραση και την αϋπνία

Ενέργεια: Τέσσερις τρόποι που νικούν την κούραση