Διαβάζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπέρμετρη κατανάλωση ζάχαρης, ίσως το σκεφτείτε ξανά πριν αγοράσετε στο παιδί σας εκείνο το γλειφιτζούρι που λιγουρεύτηκε στο σούπερ μάρκετ. Τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης κινδυνεύουν ως ενήλικες από την παχυσαρκία, την υπερκινητικότητα και τη γνωστική εξασθένιση σύμφωνα με τα στοιχεία νέας πρόσφατης έρευνας σε ποντίκια από το Queensland University of Technology της Αυστραλίας.

Το φαινόμενο, βέβαια, της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης δεν υπάρχει μόνο στις μικρές ηλικίες, μιας και σύμφωνα με την νευροεπιστήμονα της ερευνητικής ομάδας Selena Bartlett, έφηβοι και ενήλικες σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει πάνω από τέσσερις φορές τη ζάχαρη (100g) της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (25g ανά άτομο ανά ημέρα).

«Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν το φαύλο κύκλο της παχυσαρκίας που προκαλείται από κακές διατροφικές συνήθειες και οδηγούν σε υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών. Όμως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις γνωστικές διεργασίες και στην υπερκινητικότητα από την υπερκατανάλωση ζάχαρης, ξεκινώντας από την εφηβεία, δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστές» σύμφωνα με την Selena Bartlett.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι μειώθηκε ο κίνδυνος πρόσληψης βάρους λόγω της ζάχαρης, όταν στα ποντίκια χορηγήθηκε ημερησίως μικρότερη ποσότητα. Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση ζάχαρης σε σημείο που οδηγεί στην πρόσληψη βάρους, προκαλεί μια υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, μεταβάλλοντας επίσης την επεισοδιακή και τη χωρική μνήμη. Αντίστοιχα συμπτώματα αναφέρονται και σε διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Ο εθισμός στη ζάχαρη και η κατάχρησή της σύμφωνα με την Bartlett εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εγκεφαλικά κυκλώματα ανταμοιβής και τα σήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με την κατανάλωση ζάχαρης είναι αντίστοιχα με εκείνα που ενεργοποιούνται μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών. Με απλά λόγια η κατανάλωση σακχάρων είναι μια ηδονιστική πρακτική που ενεργοποιεί τα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία.

Είναι βέβαια αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η υπέρμετρη κατανάλωση τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα πλαίσια της Δυτικής Διατροφής μπορεί να συσχετιστεί με την αυξημένη επιδημία της παχυσαρκίας. Όπως επίσης έχει συσχετιστεί μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ελλειμματικής προσοχής και της υπερκινητικότητας και του υπερβολικού βάρους. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, συμπεραίνουν ότι η παχυσαρκία που προκαλείται λόγω υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης μπορεί να συσχετιστεί με υπερκινητικότητα στα παιδιά, ενώ στους ενήλικες, με την έλλειψη συγκέντρωσης και την παρορμητικότητα.

Ο συν-συγγραφέας της έρευνας Arnauld Belmer προσθέτει πως ενώ η συνολική κατανάλωση ζάχαρης έχει μειωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί: «Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνά μας με τα ποντίκια διαπίστωσε ότι η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης αποτρέπει την αύξηση του βάρους που προκαλείται από τη ζάχαρη, υποστηρίζοντας τη σύσταση του ΠΟΥ για τον περιορισμό της. Θα μπορούσαμε με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψουμε και τις άλλες αρνητικές συνέπειες συμπεριλαμβανομένης της υπερκινητικότητας και της γνωστικής εξασθένησης».

Διαβάστε επίσης 

Είστε έτοιμοι να κόψετε τη ζάχαρη; Αντιμετωπίστε εννέα συμπτώματα στέρησης

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Υπερβολική ζάχαρη περιέχουν οι βρεφικές τροφές