Νέα μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Worcester και δημοσιεύθηκε στο Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, υποστηρίζει ότι η διατροφή χαμηλών λιπαρών μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες κατά 10-15%.

Τα βέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των ανδρών, καθώς η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα υγιή επίπεδα τεστοστερόνης είναι σημαντικά για την αθλητική απόδοση των ανδρών, την ψυχική και σεξουαλική τους υγεία.

Καθώς από τη δεκαετία του 1970 παρατηρείται μείωση στον μέσο όρο των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες και τα ποσοστά υπογοναδισμού (ο ιατρικός όρος για τη χαμηλή τεστοστερόνη) αυξάνονται, οι διατροφικές στρατηγικές χαμηλού κινδύνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια χρήσιμη θεραπεία.

Η μελέτη αυτή αποτελεί μια συστηματική επανεξέταση και μετα-ανάλυση, που συνδυάζει τα αποτελέσματα έξι καλά ελεγχόμενων μελετών με συνολικά 206 συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια των μελετών, οι άνδρες ακολούθησαν διατροφή υψηλών λιπαρών (40% λιπαρά) και έπειτα χαμηλών λιπαρών (20% λιπαρά), με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης των συμμετεχόντων μειώθηκαν κατά 10-15%. Ιδιαίτερα αποθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα για τις χορτοφαγικές διατροφές χαμηλών λιπαρών, καθώς προκαλούσαν μείωση της τεστοστερόνης έως και κατά 26%.

Οι συγγραφείς συνέδεσαν τα αποτελέσματά τους με παρόμοιες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους και ποντίκια, οι οποίες είχαν βρει ότι η υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς μπορεί να ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι περισσότερο επιρρεπή στην οξείδωση, η οποία προκαλεί κυτταρική βλάβη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες σε αυτόν τον σημαντικό τομέα, με τον επικεφαλής ερευνητή, Joseph Whittaker να τονίζει πως «μέχρι να συμβεί αυτό, καλό θα είναι οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη να αποφεύγουν τη διατροφή χαμηλών λιπαρών».

Διαβάστε επίσης

Τεστοστερόνη: Πόσο αλήθεια είναι ότι τη μειώνει η αυτοϊκανοποίηση

Κορωνοϊός: Ποια ορμόνη «χτυπάει» – Η εξέταση που συνιστάται με την διάγνωση Covid-19

Η δίαιτα που εξαφανίζει το λίπος από την κοιλιά και το ήπαρ