Στο συμπέρασμα ότι η ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί 11 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που προκαλείται από το κάπνισμα, προχώρησαν ερευνητές του Institute of Health Metrics and Evaluation.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet επισημαίνεται ότι το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι η κακή διατροφή αλλά η απουσία «καλών» τροφίμων στη σύγχρονη διατροφή.
Οι κυριότερες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τη διατροφή είναι η καρδιακή ανακοπή και το έμφραγμα ενώ ακολουθούν διάφοροι τύποι καρκίνου και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας η καλύτερη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει έναν στους πέντε θανάτους σε όλο τον κόσμο.
Η κατανάλωση λίγων φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση αλατιού συντελούν στους μισούς θανάτους που οφείλονται στη διατροφή.
Για το λόγο αυτό επισημαίνουν ότι αντί να πειστούν οι άνθρωποι να καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη, αλάτι ή λίπη «όπως προτείνεται στις περισσότερες διατροφικές καμπάνιες τις τελευταίες δύο δεκαετίες», θα ήταν καλύτερο να προωθηθούν οι ποιοτικότερες και υγιέστερες διατροφικές επιλογές.