Τα παιδιά σε ηλικία δέκα ετών έχουν ήδη καταναλώσει περισσότερη ζάχαρη από τη μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα για ένα 18χρονο άτομο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για παιδιά ηλικίας 10 ετών είναι 20-24 γρ., αλλά σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) τα παιδιά σήμερα καταναλώνουν κατά μέσο όρο 52,2 γρ. ζάχαρης την ημέρα, ποσότητα οκταπλάσια από τη συνιστώμενη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού αξιολόγησαν δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες οικογενειών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα εξέδωσαν σειρά οδηγιών για το πως τα παιδιά θα καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται προτάσεις για να προτιμούν προϊόντα, όπως το γιαούρτι, τα ροφήματα και τα δημητριακά που μπορούν να μειώσουν στο μισό την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν εξάλλου ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις των δημοσίων φορέων υγείας για μείωση του διατροφικού περιεχομένου σε ζάχαρη ώστε να διευκολύνουν την προσπάθεια των γονέων για εναλλακτικές διατροφικές επιλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επιλογή τροφίμων και ροφημάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να μειώσει έως και κατά 2.500 κύβους την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουν ετησίως τα παιδιά, σε μια περίοδο μάλιστα που τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάζουν άνοδο.

Στη Μ. Βρετανία, το ένα τρίτο των μαθητών που αποφοιτούν από το δημοτικό σχολείο είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και όλο και περισσότερα παιδιά εκδηλώνουν πλέον διαβήτη τύπου 2.

Τα υπέρβαρα παιδιά είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να έχουν πλεονάζον βάρος και στην ενήλικη ζωή τους και γενικότερα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.