Το αλκοόλ ανεβάζει ή μειώνει την χοληστερόλη; Πρέπει ή όχι να φοβόμαστε αυτό το ποτηράκι κρασί σε ό,τι αφορά την υγεία της καρδιάς μας και το προφίλ των λιπιδίων του οργανισμού μας; Ας δούμε τι απαντούν οι ειδικοί βάσει των διαθέσιμων ερευνών.
Φαίνεται ότι οι μικρές δόσεις αλκοόλ και ιδιαίτερα κρασιού -δεδομένου ότι οι περισσότερες έρευνες αφορούν το κόκκινο κρασί- σχετίζονται με μια μικρή αύξηση της καλής HDL χοληστερίνης σε ποσοστό που προσεγγίζει ακόμη και το 20% και συνακόλουθα με μείωση της κακής LDL χοληστερίνης έως και κατά 10%. Επομένως ένα με δυο ποτηράκια κρασί την ημέρα – για όσους ήδη το πίνουν – μπορεί να αποδειχθεί επωφελές για τα λιπίδια του αίματος.
Απέχουμε πολύ ωστόσο από μια επίσημη σύσταση από τους καρδιολόγους για την κατανάλωση αλκοόλ με σκοπό το καλό της καρδιάς μας. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση της χοληστερόλης επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο, με την αποφυγή των ζωικών λιπαρών και την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
Επίσης όσοι έχουν ήδη υψηλές τιμές χοληστερόλης , πρέπει να περιορίσουν έως και να αποφεύγουν το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή μεγάλο ποσοστό ασθενών με ασθενών με αυξημένη χοληστερόλη έχουν αρκετά κουρασμένο ήπαρ – παρουσιάζουν λιπώδη διήθηση του ήπατος. Aυτό σημαίνει ότι το ήπαρ δεν μπορεί να μεταβολίσει εύκολα το αλκοόλ, όπως στους υγιείς. Kατά συνέπεια, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερόλης.
Τονίζεται ακόμη ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών – πρακτικά πάνω από ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και δυο για τους άνδρες – επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα στις τιμές της χοληστερόλης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές της καλής HDL χοληστερόλης. Ένας ακόμη λόγος λοιπόν για να μην το παρακάνετε όταν πίνετε αλκοόλ.