Το αβοκάντο αναδεικνύεται σε κορυφαίο φρούτο που βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Illinois και δημοσιεύθηκε στο  Journal of Nutrition.

Είναι γνωστό ότι το αβοκάντο είναι υγιεινό τρόφιμο το οποίο δεν ανήκει ακριβώς στα φρούτα μια και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης είναι πηγή διαιτητικών ινών.

«Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αβοκάντο συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, αλλά δεν ξέραμε με ποιο τρόπο επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και τους μεταβολίτες που παράγουν τα μικρόβια», εξηγεί η Sharon Thompson, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα  διατροφικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Illinois.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αβοκάντο καθημερινά είχαν μεγαλύτερη ποικιλία και αφθονία των μικροβίων του εντέρου που διαλύουν τις ίνες και παράγουν απαραίτητους για την πεπτική υγεία μεταβολίτες. Είχαν επίσης μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν αβοκάντο.

Η μελέτη περιελάμβανε 163 ενήλικες ηλικίας 25 – 45 ετών υπέρβαρους ή παχύσαρκους οι οποίοι έλαβαν ένα γεύμα  την ημέρα προς αντικατάσταση ενός κυρίου γεύματος. Μία ομάδα συμμετεχόντων κατανάλωνε αβοκάντο με αυτό το γεύμα, ενώ η ομάδα ελέγχου κατανάλωνε το ίδιο γεύμα αλλά χωρίς αβοκάντο. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων κατά τη διάρκεια της μελέτης των 12 εβδομάδων. Ανέφεραν επίσης πόσα από τα παρεχόμενα γεύματα κατανάλωναν και κάθε τέσσερις εβδομάδες κατέγραφαν ό,τι έτρωγαν.

Σε αντίθεση με άλλες έρευνες που εστιάζουν στην κατανάλωση αβοκάντο σε σχέση με την απώλεια βάρους, η συγκεκριμένη δεν επικεντρώθηκε σε αυτό τον στόχο. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί η δράση του αβοκάντο στο μικροβίωμα του εντέρου.

Σημειώνεται ότι το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά. Από την άλλη μεριά στα κόπρανα των συμμετεχόντων που έτρωγαν αβοκάντο παρατηρήθηκε αποβολή μεγαλύτερου ποσοστού λίπους. Παράλληλα η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες (12γρ σε ένα μέτριο αβοκάντο) το καθιστά ευεργετικό για το μικροβίωμα του εντέρου.

Με γνώμονα το σχεδιασμό γευμάτων φιλικών με το έντερο, κατ΄αναλογία των φιλικών με την καρδιά γευμάτων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αβοκάντο κατέχει σημαντική θέση σ’ αυτά. Προτείνουν δε να το εντάξουμε ανεπιφύλακτα στη λίστα με τα ευεργετικά για το έντερο τρόφιμα.