Τα φασόλια δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Είναι η αγαπημένη σούπα οσπρίων του χειμώνα με μπόλικο κρεμμύδι και καρότο! Πέρα από γεύση ωστόσο, παρέχουν και πλήθος ευεργετικών δράσεων στον οργανισμό.  Ας δούμε τα οφέλη τους με βάση τις διαθέσιμες έρευνες.

Πηγή πρωτεινών και θρεπτικών συστατικών

Τα φασόλια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεινών, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, τα απαραίτητα δομικά συστατικά των πρωτεινών. Καθώς είναι φυτική πηγή πρωτείνης δεν περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα (όπως οι ζωικές πηγές πρωτείνης), ωστόσο σε συνδυασμό με ρύζι ή τυρί στο τραπέζι, τα αμινοξέα συμπληρώνονται και προσλαμβάνετε μια πλήρη πηγή πρωτείνης. Σημείωνεται ότι 100 γρ φασόλια παρέχουν 16 γρ πρωτείνης  (ανάλογα τον τύπο των φασολιών η περιεκτικότητα σε πρωτείνη κυμαίνετα από 16-33%). Επίσης είναι πηγή βιταμινών (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ), φυτικων ινών (14-19%), ιδιαίτερα υδατοδιαλυτών διαιτητικών ινών. Ακόμη, είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο, καθώς και σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά που καταπολεμουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οι οποίες σχετίζονται με την πρόκληση χρόνιων νόσων.

Αγαπούν την καρδιά

Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά φασόλια φαίνεται ότι κινδυνεύουν λιγότερο από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό σύμφωνα με μετα-ανάλυση του 2017 είναι ότι όσοι καταναλώνουν συχνά όσπρια έχουν μειώσει την πρόσληψη πρωτεινών που προέρχονται από ζωικά τρόφιμα.

Σε μετα-ανάλυση του 2013 διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φασολιών και του χαμηλότερου κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά στα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φασόλια χάρη στον αντιοξειδωτικό τους πλούτο δρουν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες γι’ αυτό και ενδέχεται να έχουν αντικαρκινική δράση.  Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη του 2015 που εξέταζε το  ενδεχόμενο τα φασόλια χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες να προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου, φάνηκε  ότι τα μαύρα φασόλια έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση.

Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου

Η συστηματική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σύμφωνα με πλήθος μελετών. Γι’ αυτό και τα όσπρια όπως τα φασόλια που είναι εξαιρετικές  πηγές φυτικών ινών θεωρείται ότι συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η συστηματική κατανάλωσή τους ενδέχεται να προφυλάσσει από τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τέλος τα φασόλια βελτιώνουν την ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος αυξάνοντας τα ωφέλιμα βακτήρια του στομάχου, μια δράση η οποιά ενδεχομένως προσταστεύει το πεπτικό από διάφορες νόσους.

Διαβάστε ακόμη
Τι κερδίζουμε τρώγοντας φασολάδα