Περισσότερες θερμίδες ακόμα και από ό,τι τα φαστ φουντ μπορεί να περιέχει η μερίδα ενός κανονικού εστιατορίου, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες, με αποτέλεσμα να ευνοείται η επιδημία της παχυσαρκίας.

Αφορμή για την εκπόνηση των μελετών αποτελεί το γεγονός ότι η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιασθεί διεθνώς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εν μέρει αυτό αποδίδεται στις μεγάλες και πλούσιες σε θερμίδες μερίδες, κάτι που παρατηρείται σε πολλά εστιατόρια διεθνώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύεται στο British Medical Journal, έγινε στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ, από την Δρ. Susan Roberts και τους συνεργάτες της.

Οι ειδικοί ανέλυσαν  δειγματοληπτικά το θερμιδικό περιεχόμενο των μερίδων που παραγγέλνουν συχνότερα οι πελάτες σε 111 τυχαία επιλεγμένα εστιατόρια και φαστ φουντ σε πέντε χώρες (Φινλανδία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Γκάνα). Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, το 94% των μερίδων στα εστιατόρια και το 72% στις αλυσίδες φαστ φουντ περιέχουν πάνω από 600 θερμίδες, δηλαδή πάνω από το συνιστώμενο όριο. Σε μια μικρή μειονότητα εστιατορίων (το 3%) οι θερμίδες ανά γεύμα ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000.

Επιπλέον, τα γεύματα των ταχυφαγείων περιέχουν κατά μέσο όρο 33% λιγότερες θερμίδες από εκείνα των εστιατορίων (809 έναντι 1.317 θερμίδων).

«Το γρήγορο φαγητό έχει αποτελέσει ευρέως ένα εύκολο στόχο λόγω των πολλών θερμίδων του. Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι εξίσου εύκολο να φάει κανείς παραπάνω από όσο πρέπει σε ένα μεγάλο εστιατόριο», σχολιάζει η Δρ. Roberts.

Η δεύτερη έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, από ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Δρ. Eric Robinson και δημοσιεύθηκε επίσης στο British Medical Journal.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις θερμίδες 13.500 μερίδων (κυρίως πιάτων) 21 βρετανικών εστιατορίων και έξι αλυσίδων φαστ-φουντ και διαπίστωσαν ότι, η μερίδα που σερβίρει ένα ταχυφαγείο, έχει κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες (751) από εκείνη ενός εστιατορίου (1.033).

Η μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης στη Βρετανία -το 89% των εστιατορίων και το 83% των φαστ-φουντ- σερβίρουν μερίδες που περιέχουν πάνω από το όριο των 600 θερμίδων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα σε ένα εστιατόριο ένας πελάτης καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες, αν συνυπολογισθούν τα ορεκτικά, τα ποτά και τα επιδόρπια, που συνήθως είναι περισσότερα από ό,τι σε ένα φαστ-φουντ.

Οι συντάκτες και των δύο μελετών προτείνουν, λοιπόν, να μειωθεί αφενός το μέγεθος των μερίδων των εστιατορίων και αφετέρου το περιεχόμενό τους σε θερμίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ