Αισθάνεστε πολλές φορές λες και η ενέργειά σας τελειώνει; Μπορεί να ξεκινάτε τη μέρα με γεμάτες μπαταρίες αλλά κάπου γύρω στο απόγευμα νιώθετε πως «μένετε από βενζίνη».

Η κόπωση επηρεάζει τον καθένα με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Με δεδομένο ότι ο γιατρός σας απέκλεισε σοβαρές ιατρικές αιτίες, υπάρχουν μία σειρά από βήματα που μπορείτε να κάνετε για να «επαναφορτίσετε τις μπαταρίες» σας.

Ισορροπήστε την σπατάλη της ενέργειάς σας. Η εξοικονόμηση της ενεργητικότητάς σας είναι άκρως σημαντική. Όσο κι αν ξεκουραστήκατε το προηγούμενο βράδυ, φροντίστε να μη σπαταλήσετε όλη σας την ενέργεια τις πρώτες δύο ώρες της νέας μέρας αλλά προσπαθήστε να τη μοιράσετε, σε πρωινές, απογευματινές, ακόμα και βραδινές δράσεις με περιόδους ξεκούρασης και γεύματα ανάμεσά τους.

Κάντε μια βόλτα ή πάρτε έναν υπνάκο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα σύντομο υπνάκο (το λεγόμενο power nap) όταν νιώσετε εξουθενωμένοι. Ωστόσο, αν αυτό ενδεχομένως επηρεάσει τον βραδινό σας ύπνο προκαλώντας αϋπνία τότε υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Κάντε μια βόλτα στο τετράγωνο ή απλά περπατήστε για λίγο. Αν όμως δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα αϋπνίας τότε απολαύστε έναν υπνάκο διάρκειας το πολύ 30 λεπτών.

Αποφύγετε τα συμπληρώματα διατροφής. Είναι πιθανό να έχετε ακούσει για τα συμπληρώματα διατροφής που δίνουν ενέργεια ή τα αντιγηραντικά. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι λειτουργούν σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard. Ειδικότερα αναφέρουν ότι:

  • Δεν υπάρxουν στοιχεία ότι η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) προσφέρει αληθινά οφέλη, ενώ οι παρενέργειές της εξακολουθούν να είναι ένα «ερωτηματικό».
  • Η πρόσληψη σιδήρου βελτιώνει την ενέργειά σας μόνο αν έχετε ανεπάρκεια κάτι που μπορείτε να ελέγξετε με ανάλυση αίματος. Αν λοιπόν δεν έχετε έλλειψη σιδήρου τότε δεν χρειάζεται να πάρετε, καθώς μεγαλύτερες ποσότητες από τις ενδεικνυόμενες ενδέχεται να κάνουν κακό στον οργανισμό.
  • Αληθεύει ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (B1, B2, B6, B12) βοηθούν το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε μορφή ενέργειας που μπορεί να κάψει το σώμα, όμως η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών Β μπορεί να κουράσει τον οργανισμό.

Φροντίστε τη διατροφή σας. Ένα γλυκό από το ζαχαροπλαστείο ή τον φούρνο της γειτονιάς προσφέρει αρκετές θερμίδες, αλλά το σώμα τείνει να τις μεταβολίζει ταχύτατα κάτι που μπορεί να βυθίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατ’ επέκταση τις αντοχές σας. Θα έχετε πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας καταναλώνοντας πρωτεΐνες και μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Δοκιμάστε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και μέλι. Επιπλέον μην παρακάμπτετε γεύματα. Το σώμα σας χρειάζεται ένα σημαντικό αριθμό θερμίδων για να ανταπεξέλθει στην εργασία της μέρας. Είναι καλύτερο λοιπόν να μοιράσετε τα γεύματά σας μέσα στη μέρα επιτρέποντας στο σώμα σας να λάβει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της μέρας.