Σημαντικό ρόλο για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας και άλλων γνωστικών δυσλειτουργιών φαίνεται να παίζει η διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & Dementia.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας, το Κέντρο Νευροεπιστημών της Αυστραλίας και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 1220 ανθρώπων άνω των 60 ετών για μία περίοδο 12 χρόνων. Η έρευνά τους έδειξε ότι ακολουθώντας μία διατροφή σχεδιασμένη να προάγει την εγκεφαλική υγεία μακροπρόθεσμα μειώνονται τα συμπτώματα της γνωστικής δυσλειτουργίας συμπεριλαμβανομένης της Νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις της διατροφής MIND που συνδυάζει τις βασικές αρχές της Μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένα ωφέλιμη δίαιτα DASH (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay).
Η Μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι θεωρείται ευεργετική για την προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η σύνθεση της διατροφής MIND βασίζεται εν μέρει στη μεσογειακή διατροφή αλλά συμπεριλαμβάνει τροφές που σχετίζονται και με την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Η διατροφή MIND χαρακτηρίζεται από 15 διατροφικούς παράγοντες δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος.
Στην έρευνα οι 1220 εθελοντές παρακολουθήθηκαν για μία περίοδο 12 ετών από τους ερευνητές. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, το διατροφικό μοτίβο MIND συσχετίστηκε με 19% μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης ήπιας γνωστικής βλάβης ή άνοιας.
Η καθηγήτρια Kaarin Anstey, η οποία ηγήθηκε της έρευνας δήλωσε πως «αυτή η μελέτη έδειξε για πρώτη φορά, εκτός των ΗΠΑ, ότι η διατροφή MIND μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Ελπίζουμε ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους ερευνητές να κάνουν χειροπιαστές εισηγήσεις για τη μείωση του κινδύνου της άνοιας σε όλο τον κόσμο».
Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το διαιτολόγιό τους βάσει ενός ερωτηματολογίου. Οι γνωστικές ικανότητές τους παρακολουθούνταν με το πέρασμα των χρόνων ενώ αξιολογήθηκαν επίσης για πιθανές γνωστικές δυσλειτουργίες.
Την διατροφή MIND δημιούργησε η καθηγήτρια Martha Morris στις ΗΠΑ. Αυτό που την ξεχωρίζει από άλλες διατροφές είναι η επιλογή τροφών που θεωρείται ότι προστατεύουν τα νεύρα, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα μούρα. Η βαθμολόγηση έχει επίσης μία κατηγορία για γλυκά και κέικ, τα οποία θεωρούνται σήμα κατατεθέν για τη δυτική διατροφή. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να καταγράψουν καλύτερα το διατροφικό μοτίβο και τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα επόμενα βήματα είναι να αξιολογηθεί η διατροφή σε δοκιμές και να δημιουργηθούν μελέτες που αποκαλύπτουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς και τις κυτταρικές οδούς που συνδέονται με τη διατροφή MIND.