Μερικοί το προτιμούν… καυτερό, μα άλλοι όχι. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές που κοιτάζετε και αν τελικά θα αντέξετε να τις καταναλώσετε; Αν έχετε τέτοιους προβληματισμούς, ερευνητές εφηύραν τη συσκευή που δίνει τις απαντήσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο ACS Applied Nano Materials για την πρόσφατη ευρεσιτεχνία, πρόκειται για μια φορητή συσκευή σε σχήμα καυτερής πιπεριάς (τσίλι), η οποία μπορεί να υπολογίσει την περιεκτικότητα του τροφίμου σε καψαϊκίνη, την ουσία που δίνει στις πιπεριές την πικάντικη γεύση τους. Όσο περισσότερη η καψαϊκίνη, τόσο πιο καυτερό το τρόφιμο.

 

Credit: Adapted from ACS Applied Nano Materials 2020, DOI: 10.1021/acsanm.0c02079

 

Πώς λειτουργεί η συσκευή

Η συσκευή περιλαμβάνει έναν χάρτινο ηλεκτροχημικό αισθητήρα, αποτελούμενο από εμπλουτισμένα με άτομα αζώτου νανοπετάλια γραφενίου (για τη βελτίωση της ηλεκτρικής αγωγιμότητάς τους). Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, περιγράφοντας το πείραμα τους, εναπόθεσαν μία σταγόνα αραιωμένης καψαϊκίνης στον αισθητήρα. Η ένωση υπέστη αντιδράσεις οξείδωσης – μείωσης παράγοντας ένα ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο ανίχνευσε η συσκευή. Μετά τη βελτιστοποίηση του αισθητήρα, οι ερευνητές επιχείρησαν με τη χρήση του να προσδιορίσουν την ποσότητα καψαϊκίνης σε έξι δείγματα από πιπεριές τσίλι.

Έριξαν τα δείγματα σε ένα διάλυμα που περιείχε αιθανόλη, το ανακίνησαν και εναπόθεσαν μια σταγόνα στον αισθητήρα. Η συσκευή μέτρησε με ακρίβεια τη συγκέντρωση καψαϊκίνης από 7,5-90 μM στα έξι δείγματα και μπόρεσε να ανιχνεύσει έως και 0,37 μM στα αραιωμένα δείγματα.

Καψαϊκίνη η ευεργετική

Οι πιπεριές τσίλι αποτελούν δημοφιλές συστατικό στις κουζίνες όλου του κόσμου. Εκτός από την πικάντικης γεύση στις πιπεριές, η καψαϊκίνη εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μέσα από τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Συγκεκριμένα, μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένη ή τεμαχισμένη πιπεριά τσίλι περιέχει 107,8 mg βιταμίνης C η οποία έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη φαίνεται να καταστρέφει τα κύτταρα περισσότερων από 40 τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, του ήπατος αλλά και των πνευμόνων.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνα του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed (I.R.C.C.S.), η κατανάλωση κόκκινων καυτερών πιπεριών τσίλι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ το 23% φτάνει το ποσοστό μείωσης του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αίτιο.

Επομένως, η ζήτηση για καψαϊκίνη ως πρόσθετο συστατικό σε τρόφιμα ή για φαρμακευτικούς σκοπούς αυξάνεται. Ο Warakorn Limbut και οι συνεργάτες του θέλησαν να ανακαλύψουν μια απλή, οικονομική αλλά με υψηλή ακρίβεια μέθοδο για τον ποσοτικό προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε καψαϊκίνη σε πιπεριές τσίλι και άλλα δείγματα τροφίμων. Άλλες μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί για παρόμοιο σκοπό, έχουν αποδειχθεί περίπλοκες, χρονοβόρες ή αρκετά δαπανηρές, ογκώδη όργανα.

Διαβάστε επίσης

Καυτερές πιπεριές: Επτά οφέλη για την υγεία μας

Έμφραγμα: Το καυτερό τρόφιμο που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο

Ποιο τρόφιμο καταπολεμά το κάψιμο των πικάντικων φαγητών