Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν ρόλο στην παραγωγή χημικών σημάτων του εγκεφάλου που επηρεάζουν την διάθεση και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Τα χαμηλά επίπεδα της Β12 και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η Β6 και το φυλλικό οξύ μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη εξηγούν οι επιστήμονες της Κλινικής Mayo  μέσω του Mayo Clinic News Network.

Πώς όμως μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα των βιταμινών Β; Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η δυσκολία απορρόφησης από τον οργανισμό είναι οι συνήθεις λόγοι. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, οι χορτοφάγοι και οι άνθρωποι με πεπτικά προβλήματα όπως η κοιλιοκάκη ή νόσος του Crohn μπορεί να έχουν ανεπάρκεια της Β12. Ο παθολόγος σας μπορεί να ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστώσει τα επίπεδα τη Β12 ή άλλων βιταμινών στο αίμα, εάν υποψιάζεται ότι υπάρχει κάποια ανεπάρκεια.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια της Β12, η λήψη ενός συμπληρώματος που περιέχει την εν λόγω βιταμίνη μπορεί να τροφοδοτήσει τον οργανισμό σας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται – πάντοτε μετά από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που σας παρακολουθεί. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία των μέχρι τώρα ερευνών δεν συμφωνούν στο κατά πόσο η λήψη συμπληρώματος Β12 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αν και κατά καιρούς έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της κατάθλιψης, Επίσης, δεδομένου ότι τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε, ιδιαίτερα σε υψηλές δοσολογίες, μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά.

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκή B12 καθώς και άλλες βιταμίνες είναι να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πηγές βασικών θρεπτικών συστατικών. Η βιταμίνη Β12 είναι άφθονη σε ζωικά προϊόντα όπως ψάρια, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Επίσης οι ειδικοί τονίζουν ότι ο ρόλος των βιταμινών του συμπλέγματος Β στην κατάθλιψη δεν είναι ξεκάθαρος και απαιτείται περισσότερη έρευνα όσον αφορά τον ακριβή συσχετισμό ανάμεσά τους. Επισημαίνουν μάλιστα ότι τα συμπληρώματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν τη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ή την ψυχολογική στήριξη του ασθενούς.