Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν τροφές που «στρεσάρουν» τον οργανισμό μας και άλλες που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του.

Οι τροφές που μας στρεσάρουν

Το αλκοόλ καταστέλλει το νευρικό σύστημα προκαλώντας αίσθηση χαλάρωσης αρχικά. Αλλά η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να τελικά να προκαλέσει υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος.

H καφεΐνη αποτελεί μια διεγερτική ουσία για το νευρικό σύστημα και στα πλαίσια μιας φυσιολογικής πρόσληψης μπορεί να μας τονώσει και να βελτιώσει παραμέτρους της πνευματικής μας λειτουργίας όπως είναι η προσοχή.  Η υπερβολική, ωστόσο, κατανάλωση καφεΐνης, ειδικότερα από άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στην δράση της, μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο, ταχυπαλμία και διαταραχές του ύπνου.

Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, όπως διάφορα γλυκά (π.χ. κέικ, μπισκότα κ.ά.) και αναψυκτικά με ζάχαρη προκαλούν έντονες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να βιώνουμε απότομη πτώση της ενέργειάς μας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Αντι-στρες» τρόφιμα

Δημητριακά ολικής άλεσης, αφού οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτά απορροφούνται αργά από τον γαστρεντερικό σωλήνα με αποτέλεσμα να παρέχουν γλυκόζη με αργό ρυθμό στον οργανισμό, διατηρώντας έτσι την ενέργειά μας σε πιο σταθερά επίπεδα.

Φρούτα και λαχανικά, καθώς αποτελούν καλές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών οι οποίες οδηγούν σε οξειδωτικό στρες.

Λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός) τα οποία χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν ενάντια στις φλεγμονές.

Τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο, όπως είναι οι ξηροί καρποί, η μαύρη σοκολάτα, τα όσπρια και η μπανάνα, καθώς το συγκεκριμένο μέταλλο εκδηλώνει χαλαρωτική δράση για τους μύες και φαίνεται πως μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη: ηλιόσποροι, φασόλια, αρακάς/ ριβοφλαβίνη: σόγια, σπανάκι, μανιτάρια, αυγό/ νιασίνη: τόνος, κοτόπουλο, σαρδέλες, βοδινό/ φυλλικό οξύ: φακές, σπαράγγια, φασόλια, μπρόκολο/ βιταμίνη Β12: λιπαρά ψάρια, γαρίδες, γαλακτοκομικά) καθώς είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πράσινο τσάι που είναι πλούσιο σε κατεχίνες και προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες.

Στο ακόλουθο διαιτολόγιο αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ δίνεται έμφαση σε ωμούς ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.

Δείτε ένα παράδειγμα «αντι-στρες» διατροφής τριών ημερών:

Ημέρα 1η

Πρωινό: 1 γιαούρτι (2%) με 1 κ.σ. νιφάδες βρώμης, λίγους σπόρους chia και 1 κ.γ. μέλι

Δεκατιανό: 1 μπανάνα, 1 φλ. πράσινο τσάι

Μεσημεριανό: Ψητό φιλέτο σολομού με πλιγούρι και ψητά σπαράγγια

Απογευματινό: 1 ακτινίδιο και 10 ανάλατα ωμά αμύγδαλα

Βραδινό: Τοστ γαλοπούλα-τυρί με ψωμί ολικής άλεσης και σαλάτα μπρόκολο

 

Ημέρα 2η

Πρωινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά με λίγα καρύδια και cranberries

Δεκατιανό: Φρουτοσαλάτα με μήλο, αχλάδι, ανανά και λίγη κανέλα

Μεσημεριανό: 1 μερίδα φακές, λίγο ανθότυρο, 1 μέτριο κριθαρένιο παξιμάδι και 5-6 μέτριες ελιές

Απογευματινό: 20γρ μαύρη σοκολάτα

Βραδινό: Σκουμπρί ψητό με σαλάτα λάχανο-καρότο και μια φρυγανιά σικάλεως

 

Ημέρα 3η

Πρωινό: 1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με ταχίνι ολικής άλεσης

Δεκατιανό: 2 μέτρια μανταρίνια και 4-5 καρύδια

Μεσημεριανό: Ομελέτα με 3 αυγά (μόνο τον 1 κρόκο) και μανιτάρια, καστανό ρύζι και σαλάτα ψητών λαχανικών

Απογευματινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά + 2-3 ξερά δαμάσκηνα

Βραδινό: 1 μικρό μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά και σαλάτα βραστών λαχανικών (κουνουπίδι, καρότο, πατάτα)

 

Ευχαριστούμε για την συνεργασία την κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο