Μια χούφτα φουντούκια, αμύγδαλα ή άλλοι ξηροί καρποί είναι ένας ιδανικός τρόπος για να καταλαγιάσετε την πείνα σας στην παραλία.

Σύμφωνα μάλιστα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα οι ξηροί καρποί – οι ανάλατοι  πάντα – παρότι είναι πολύ πλούσιοι σε λίπος έχουν μια ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα: ένα μέρος του λίπους τους – μπορεί και περισσότερο από το 20% – δεν απορροφάται από το έντερο, αλλά αποβάλλεται από το σώμα.

Τονίζουμε ωστόσο ότι πρέπει να αρκεστείτε σε μια χούφτα γιατί λόγω της νοστιμιάς τους μπορείτε να χάσετε τον έλεγχο και να πάρετε πολλές θερμίδες.

Το βέβαιο είναι ότι οι καρποί συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόκληση αισθήματος κορεσμού, ενώ οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι διατηρούν υγιή και τα αγγεία της καρδιάς. Τα αμύγδαλα λόγου χάρη θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιακή λειτουργία.

Πρόσφατη βρετανική έρευνα  έδειξε ότι τα αμύγδαλα αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό αντιοξειδωτικών παραγόντων στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν την πίεση του αίματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία.

Οι ερευνητές μελέτησαν την δράση της μικρής διάρκειας κατανάλωσης αμυγδάλων σε υγιείς νέους ενήλικες και μεσήλικες καθώς και σε μια ομάδα νέων ανδρών με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της παχυσαρκίας.
Επί ένα μήνα οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά 50γρ αμυγδάλων, ενώ οι συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου έτρωγαν όπως συνήθως. Στο τέλος του ενός μήνα οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα αμύγδαλα είχαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους (α-τοκοφερόλης), καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μείωση της πίεσης του αίματος, παράγοντες που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα αμύγδαλα έχουν βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή που οι ερευνητές εκτιμούν ότι δρουν σε συνδυασμό ευεργετικά για την υγεία. Προτείνουν μάλιστα να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή 50γρ αμύγδαλα σαν σνακ ή μέσα στα δημητριακά μας, τις σαλάτες ή τα φαγητά.μας.