Όσο περισσότερο το αλάτι στη διατροφή μας τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία μας. Πλήθος ερευνών εφιστούν την προσοχή στα δεινά που επιφέρει στην καρδιαγγειακή, αλλά και τη συνολική υγεία η υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μια σημαντική σύσταση των ειδικών είναι ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή μας, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του σχετίζεται με προβλήματα υγείας.

Πόσο αλάτι επιτρέπεται να τρώμε την ημέρα

Όπως μας επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος κος Χάρης Γεωργακάκης «Η ημερήσια ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το ένα κουταλάκι του γλυκού. Όταν μάλιστα μιλάμε για ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα με τα νεφρά τους, η ποσότητα αυτή θα πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότερη».

Αποφύγετε το κρυφό αλάτι

Το αλάτι όμως δεν θα το πάρουμε μόνο από αυτό που βάζουμε στο φαγητό μας. Ίσως πιο ύπουλο είναι το κρυφό αλάτι που υπάρχει μέσα στις τροφές. Όπως μάλιστα ο κος. Γεωργακάκης επισημαίνει «είναι σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν εκ φύσεως αλάτι. Αλλαντικά, καπνιστά τρόφιμα, έτοιμες σούπες σε σκόνη, φαγητό τύπου fast food και delivery, αλατισμένοι ξηροί καρποί και αλμυρά τυριά είναι από τις πιο συχνές πηγές κρυφού αλατιού. Κάτι που ωστόσο δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι ένα τρόφιμο που έχει αλάτι είναι το ψωμί. Κατά συνέπεια όσοι επιθυμούν ή πρέπει να περιορίσουν το αλάτι είναι σημαντικό να αναζητήσουν άλλα τρόφιμα στη διατροφή τους αντί για το ψωμί».

Η έξυπνη επιλογή

Μια ιδανική επιλογή αποτελούν τα παξιμάδια χωρίς πρόσθετο αλάτι «Τo Μάννα» Τσατσαρωνάκη. Τα κριθαρένια παξιμάδια χωρίς πρόσθετο αλάτι περιέχουν όλα τα ευεργετικά συστατικά του κριθαριού, όπως ενέργεια, πρωτεΐνη, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ χάρη στα υψηλής ποιότητας άλευρα είναι πολύ πλούσια σε εδώδιμες ίνες.

Τα κριθαρένια παξιμάδια χωρίς πρόσθετο αλάτι  είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος που τρέφεται υγιεινά και ισορροπημένα, αφού είναι ολικής αλέσεως, έχει χαμηλά λιπαρά και φτιάχνεται χωρίς καθόλου αλάτι. Προσδίδει στον οργανισμό πολλαπλάσια οφέλη απ’ ότι ένα απλό προϊόν ολικής αλέσεως, αφού περιέχει κριθάρι. Αυτό το κάνει πλουσιότερο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην αύξηση των επιπέδων κορεσμού του οργανισμού. Σε συνδυασμό με την απουσία αλατιού, το κριθαρένιο παξιμαδάκι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Επίσης, αποτελεί έναν βασικό σύμμαχο του οργανισμού, όσον αφορά τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρων στο αίμα και στη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ίσως όμως η μεγάλη καινοτομία στα παξιμάδια χωρίς αλάτι είναι τα παξιμάδια με ελαιόλαδο χωρίς πρόσθετο αλάτι! Προσδίδουν μια μεσογειακή νότα στη διατροφή σας συνδυάζοντας το οφέλη του παξιμαδιού και του ελαιολάδου, ενώ χάρη στη μοναδική τους γεύση θα σας κάνουν να περιορίσετε το αλάτι με τρόπο νόστιμο και υγιεινό.

 

Μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή 

Ετοιμάζουμε παξιμαδάκι χωρίς πρόσθετο αλάτι με ψητά τοματίνια, αβοκάντο και ελιές

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για μια μερίδα: 4-5 παξιμαδάκια χωρίς πρόσθετο αλάτι “το Μάννα”, 1/2 αβοκάντο, 4-5 τοματίνια, 5-6 ελιές, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. ξίδι λευκό

Για την εκτέλεση της συνταγής καθαρίζουμε 1/2 αβοκάντο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε λάδι, ξίδι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε ελαφρώς τα τοματίνια. Καθαρίζουμε τις ελιές και τοποθετούμε όλα τα υλικά πάνω στα παξιμαδάκια.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο https://www.tomanna.gr/#syntages