Τα περισσότερα ωμά λαχανικά αντέχουν στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι πέντε μέρες, αν και αυτό εξαρτάται από το ίδιο το λαχανικό, την ευαισθησία του και το πόσο φρέσκο ήταν όταν το αγοράσαμε.
Η ντομάτα βέβαια ανήκει στα φρούτα και όχι στα λαχανικά, αλλά σε ό,τι αφορά το πόσο αντέχει στη συντήρηση του ψυγείου η απάντηση των ειδικών δεν αλλάζει.
Πάντως με το σωστό τρόπο μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες θρεπτικών συστατικών στη συντήρηση. Γι αυτό φυλάμε τα λαχανικά στην κατάλληλη θέση του ψυγείου, άπλυτα και μακριά από κρεατικά για να μην επιμολυνθούν.
Για να απολαμβάνουμε όλο τον θρεπτικό πλούτο των λαχανικών οι ακόλουθες συμβουλές θα μας φανούν χρήσιμες:
- Για το καθάρισμα. Ξεπλένουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και παράλληλα τα τρίβουμε με το χέρι ελαφρά τουλάχιστον για μισό λεπτό ώστε να απομακρύνουμε μηχανικά σκόνες, χώματα και ζουζούνια. Το «μπάνιο» των λαχανικών στη γούρνα του νεροχύτη δεν ενδείκνυται, επειδή οι βρωμιές και οι ρύποι ουσιαστικά μεταφέρονται σε όλο το φυτό.
- Κόψιμο. Κόβουμε ελάχιστα τα λαχανικά επειδή έτσι αποφεύγεται η οξείδωση των βιταμινών που περιέχουν. Επιπλέον με το κόψιμο τεμαχίζονται οι φυτικές τους ίνες και γίνονται περισσότερο εύπεπτες, γεγονός που σημαίνει ότι χάνουν μέρος της δράσης τους.
- Βρασμός. Αν τα μαγειρέψουμε είναι προτιμότερο να τα κάνουμε στον ατμό και όχι βραστά προκειμένου να χάσουν μικρότερο ποσοστό θρεπτικών συστατικών. Στον ατμό τα λαχανικά διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση, τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, τη βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία τους (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο). Με το βρασμό από την άλλη μεριά μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών μεταφέρεται από το λαχανικό στο νερό (κάτι που είναι καλό αν φτιάχνουμε σούπα ή ζωμό λαχανικών).