Μέχρι την ηλικία των 4 ετών, τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν διαμορφώσει μια δύσκολη συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό, τρώγοντας από μια μικρή γκάμα τροφών όπως μακαρόνια, πατάτες τηγανιτές, πίτσα και αποφεύγοντας λαχανικά, φρούτα και ψάρια.
Όλα αυτά σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν που δημοσιεύεται στο Pediatrics. Και όσο περισσότερο οι γονείς προσπαθούν να ελέγξουν πιεστικά και να καθοδηγήσουν τη διατροφή των παιδιών, τόσο αυτά μπορεί να πεισμώσουν και να γίνουν εξόχως αρνητικά απέναντι σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Υπάρχουν όμως και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως για παράδειγμα το ότι αν ένα παιδί είναι δύσκολο στο φαγητό, είναι πιθανό να συνεχίσει να είναι και στην ενήλικη ζωή του.
Η μελέτη παρακολούθησε 317 «ζευγάρια» μητέρων και παιδιών από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Οι οικογένειες ανέφεραν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους όταν ήταν 5,6,8, και 9 ετών και τις δικές τους.
Βρέθηκε λοιπόν ότι η επιλεκτική διατροφή ήταν σταθερή από την προσχολική έως τη σχολική ηλικία, υποδεικνύοντας ότι τυχόν προσπάθειες διεύρυνσης των διατροφικών προτιμήσεων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές αν γίνουν στα προσχολικά χρόνια. Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι αναγκαστικά πιο παχύσαρκα από τα άλλα. Κάτι ακόμη που έχει αξία είναι ότι τα δύσκολα παιδιά στο φαγητό εισέπρατταν μεγαλύτερη πίεση, κάτι που φαίνεται να επιδεινώνει τις διατροφικές ιδιοτροπίες τους. Ορισμένα χαρακτηριστικά του παιδιού, όπως το φύλο, η σειρά γέννησης και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, έχουν επίσης συσχετιστεί με την εμμονή της επιλεκτικής διατροφής.
Τέλος, διαπιστώθηκε ότι τα πιο δύσκολα παιδιά, είχαν μητέρες που ανέφεραν μεγαλύτερο περιορισμό των ανθυγιεινών τροφίμων και γλυκών από τη διατροφή τους, κάτι που μπορεί να μην έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα…