*Γράφει ο Γιάννης Χρύσος, Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος
Η καθημερινότητά μας πλέον έχει αλλάξει πολύ, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανάγκη να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ. Παράλληλα, το άγχος και οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα να χρειάζεται άμεσα ενδυνάμωση. Μεγαλώνοντας, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται – πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι είναι στο χέρι μας, αν όχι να σταματήσουμε, να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της αποδυνάμωσης αυτής.
Το κλειδί σε όλα βρίσκεται στο να θέσουμε τις σωστές προτεραιότητες στην καθημερινότητά μας, έτσι ώστε βήμα – βήμα να βελτιώσουμε την υγεία μας, την άμυνα του οργανισμού μας αλλά και τη διάθεσή μας. Αυτό είναι εφικτό μέσα από την τακτική άσκηση, τον καλό ύπνο και τις καλές διατροφικές συνήθειες – εργαλεία απλά, που αν τα αξιοποιήσουμε σωστά θα αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη.
Εστιάζοντας στη διατροφή, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί βάση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μια σωστή διατροφή πρέπει να χαρακτηρίζεται από τρία πράγματα: το μέτρο, την ποικιλία και τη σωστή επιλογή τροφίμων:
1. Το μέτρο είναι αυτό που μας προσδίδει το καλύτερο από κάθε τροφή που καταναλώνουμε, ενώ η υπέρβασή του μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
2. Μέσα από την ποικιλία, επιτυγχάνουμε την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε καθημερινά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία τροφή, όσο υγιεινή και αν είναι, δεν μπορεί να καλύψει απόλυτα το σύνολο των διατροφικών μας αναγκών.
3. Η σωστή επιλογή τροφίμων, με έμφαση σε αυτά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, είναι εκείνη που ολοκληρώνει την προσπάθειά μας. Επιλέγουμε λοιπόν καθημερινά τα λαχανικά και τα φρούτα για τις φυτικές τους ίνες και την ποικιλία των φυτοσυστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προτιμούμε κοτόπουλο ή ψάρι αντί του κόκκινου κρέατος, αυγό, τυριά με χαμηλά λιπαρά, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Εξέχουσα θέση μπορούν να έχουν οι ξηροί καρποί(ανάλατοι) αλλά και το ταχίνι ως λύσεις υψηλής θρεπτικής αξίας για όλα τα γεύματα. Για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής θα μπορούσαμε να επιλέξουμε εβδομαδιαίως 2 φορές όσπρια, 3 φορές κοτόπουλο και ψάρι, 1 φορά κάποιο λαδερό και έως 1 φορά κόκκινο κρέας, προσέχοντας πάντα την ποσότητα και να εντάξουμε ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι στο πρωινό μας, φρούτα και ξηρούς καρπούς ή ταχίνι στα σνακ. Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και διατηρεί ακέραιο το σύνολο των θρεπτικών συστατικών του πολύτιμου αυτού σπόρου. Αποτελεί εξαιρετική πηγή ποικιλίας θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρος και μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β που αποδεδειγμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κλείνοντας, φροντίζουμε να κοιμόμαστε νωρίς και καλά, και δεν ξεχνάμε να απολαμβάνουμε τον καθημερινό μας περίπατο ή την καθιερωμένη μας άσκηση.
Συνήθειες που όχι μόνον τώρα, αλλά πάντα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, για ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Διαβάστε επίσης
Ρευματικές Παθήσεις: Πόσο μπορεί η διατροφή να βοηθήσει τους πάσχοντες