H ασφαλιστική ταυτότητα του υποψήφιου που επιθυμεί να συνάψει ένα ασφαλιστήριο υγείας «κτίζεται» μετά από διεξοδική συζήτηση με τον ασφαλιστή του ο οποίος θα ρωτήσει τι αποτελεί γι αυτόν προτεραιότητα, τι τον ανησυχεί σε σχέση με την υγεία του και το μέλλον του.

Οι επιλογές είναι πλέον περισσότερο εξατομικευμένες από ότι στο παρελθόν ώστε ο ασφαλισμένος να επιλέγει τις καλύψεις που έχει ανάγκη, πληρώνοντας ασφάλιστρο σε ύψος που μπορεί να ανταπεξέλθει. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια η ηλικία το οικογενειακό του ιστορικό,αλλά και η κατάσταση της υγείας κατά τη σύναψη του συμβολαίου.

Τα παλαιότερα χρόνια κυριαρχούσαν τα πακέτα με προκαθορισμένες επιλογές. Ωστόσο, πολλοί ασφαλισμένοι δεν έπαιρναν τελικά αυτό ακριβώς που χρειάζονταν, καθώς ορισμένοι συνδυασμοί ήταν αδύνατοι. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ήθελε να συνδυάσει τη lux θέση νοσηλείας, με την κάλυψη για νοσηλείες έως 20.000 ευρώ το χρόνο. Κάποιος άλλος, όμως, μπορεί να επιθυμούσε την τρίτη θέση νοσηλείας, σε συνδυασμό με την κάλυψη ως και πολύ υψηλών εξόδων για νοσηλείες, συγκεκριμένα ως 1.000.000 ευρώ το χρόνο.

Ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας για να ταιριάζει στο προφίλ του ασφαλισμένου πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα τις εξής καλύψεις οι οποίες μπορούν να συνδυάζονται ανάλογα με τις προτεραιότητες του :

• Γιατροί & διαγνωστικές εξετάσεις

• Επείγοντα περιστατικά

• Νοσηλεία από ασθένεια & ατύχημα

• Νοσηλεία μόνο από ατύχημα

• Επιδόματα υγείας

• Φάρμακα

Από κει και πέρα υπάρχουν και επιμέρους επιλογές που μπορούν να συμπληρώσουν το συμβόλαιο. Επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες ασφαλιστικές σας καλύψεις του ενδιαφερόμενου, δηλαδή τι καλύψεις του προσφέρει ο δημόσιος ασφαλιστικό φορέας ή το ομαδικό πρόγραμμα από την εργασία του.