Οι δυσκολίες είναι πολλές στην προσπάθεια σύναψης νέων συμβολαίων μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας πολλές φορές ούτε οι πελάτες αλλά ούτε και οι ίδιοι οι διαμεσολαβητές έχουν μάθει να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις. Ωστόσο έμπειρα στελέχη του κλάδου πιστεύουν ότι όλοι θα μάθουμε να λειτουργούμε από απόσταση κερδίζοντας χρόνο και χρήμα με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.
Η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές είναι η νέα πολιτική ασφαλείας των διαγνωστικών κέντρων που δεν κλείνουν πλέον ραντεβού για γενικό check- up και μεμονωμένες διαγνωστικές εξετάσεις αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
Η σύναψη ενός συμβολαίου όμως ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες προϋποθέτει γενικό check up προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση της υγείας του υποψήφιου. Οι ιατρικές εξετάσεις (προασφαλιστικός έλεγχος) περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, υπέρηχους, τεστ κοπώσεως, γυναικολογικό έλεγχο ή τεστ για προστάτη. Βεβαίως η υποχρέωση για έλεγχο ξεκινάει από την ηλικία των 50 ετών για τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες.
Aν διαγνωσθούν σοβαρές παθήσεις ( για παράδειγμα ένα άτομο πάσχει από καρδιά και διαβήτη ενώ είναι συγχρόνως παχύσαρκο) η αίτηση μπορεί να απορριφθεί από την ασφαλιστική εταιρία.
Αν διαπιστωθεί κάποια ασθένεια, αυτοάνοσο νόσημα, καρκίνος, καρδιοπάθεια, διαβήτης, η νόσος αυτή εξαιρείται από τις ασφαλιστικές καλύψεις δια βίου ή για μερικά χρόνια (αναμονές).
Τι λύση μπορεί να βρεθεί τώρα που είναι αδύνατον να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις;
Οι εταιρίες και οι διαμεσολαβητές έχουν προκρίνει την εξής προσωρινή λύση. Συνάπτουν ασφαλιστήρια υγείας με χαμηλό όριο κάλυψης για να αποφύγουν την έκθεση σε μεγάλους ασφαλιστικούς κινδύνους . Επιφυλάσσονται λοιπόν μετά την επιστροφή στην κανονικότητα να τροποποιήσουν το συμβόλαιο αυξάνοντας το όριο, αν διαπιστωθεί βεβαίως από τις εξετάσεις ότι ο ασφαλισμένος είναι υγιής.