Σε γενικές γραμμές η κάλυψη ασθενειών ξεκινά ένα μήνα μετά από την εξόφληση της πρώτης δόσης (μηναία ή τρίμηνη ή εξάμηνη ή ετησία) του συμβολαίου και όχι με την αίτηση ασφάλισης.

Η κάλυψη των ατυχημάτων ξεκινά την επόμενη ημέρα από την εξόφληση.

Τα ετήσια συμβόλαια υγείας έχουν περισσότερες αναμονές. Η συνηθέστερη αναμονή είναι ότι δεν καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας στο εξωτερικό αν δεν παρέλθουν έξι μήνες από τη σύναψη του συμβολαίου. Επίσης, μπορεί παρουσιαστούν προϋπάρχουσες ή συγγενείς παθήσεις, οι οποίες δεν είχαν εκδηλωθεί κατά την έναρξη της ασφάλισης. Συνήθως δεν καλύπτονται ασθένειες που θα εκδηλωθούν τις πρώτες τριάντα (30) ηµέρες από την ηµεροµηνία έναρξης ισχύος ή την επαναφορά σε ισχύ (περίοδος αναµονής) της ασφάλισης.

Για παράδειγμα, οι εταιρείες θεωρούν ότι δε μπορεί κάποιος να ασφαλιστεί σήμερα και αύριο να ζητήσει να καλυφθεί η επέμβασή του για ρινικό διάφραγμα. Η πάθηση προϋπήρχε. Γι’ αυτό προβλέπει αναμονή 18 έως 24 μήνες για να καλύψει τα έξοδα της νοσηλείας.

Για παράδειγμα, οι παθήσεις γεννητικών οργάνων, οι παθήσεις στη σπονδυλική στήλη, το ρινικό διάφραγμα, οι αιμορροΐδες, η σκωληκοειδίτιδα, οι κήλες και πολλές ακόμα περιπτώσεις, μπορούν να καλύπτονται μετά από μια περίοδο αναμονής από την έναρξη του συμβολαίου, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια από την έναρξή του ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρία.

Επίσης θα χρειαστεί να περιμένετε τουλάχιστον 6 μήνες για: παθήσεις αυτιώv, κύστες, παθήσεις θυρεoειδή, χoλoλιθίαση, χoλoκυστίτιδα, πέτρα στα vεφρά και ψαµµίαση (άµµoς), παθήσεις τoυ µυoσκελετικoύ συστήµατoς και κήλες.