Παγκόσμια αναταραχή έχει προκληθεί από την εξάπλωση των κορωνοϊού οδηγώντας τις ασφαλιστικές εταιρίες σε επανεξέταση της στάση τους όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Η Allianz Partners προειδοποίησε ότι δεν θα αποζημιώσει καμία αξίωση που προκλήθηκε εξαιτίας του κορωνοϊού σε όσους αγοράζουν ασφαλιστικά συμβόλαια από τώρα και στο εξής. «Δεν θα πληρώσουμε καμία αξίωση που προκαλείται από ή με οποιονδήποτε τρόπο συνδέεται με αυτό το γεγονός. Τα συμβόλαιά μας δεν καλύπτουν απαιτήσεις για ζημιές που προκλήθηκαν από κάτι που γνωρίζετε ή που θα έπρεπε να γνωρίζετε κατά την αγορά της ασφάλισης» αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία. Επίσης δε θα καλύπτονται τα ταξίδια προς την Κίνα. Ο κύριος όγκος των αποζημιώσεων από την παγκόσμια αναστάτωση υπολογίζεται ότι θα προέλθει κυρίως από ταξιδιωτικά γραφεία, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και εταιρίες διεξαγωγής εκδηλώσεων, ενώ θα προκύψουν κόστη από τους θανάτους και την υγειονομική περίθαλψη.

Οι αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλλουν στους ασφαλισμένους σχετίζονται με την ταξιδιωτική ασφάλιση εξαιτίας των πολλών ακυρώσεων πτήσεων.

Εκτός από της ακυρώσεις πτήσεων, τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης δίνουν τη δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμα και στην περίπτωση απώλειας ζωής. Παρέχουν άμεση ιατρική βοήθεια και καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας ακόμη και 100%.

Αν πρόκειται μόνο για ακύρωση πτήσης, η ίδια η αεροπορική εταιρεία αποζημιώνει τους επιβάτες χωρίς να εξετάσει πόσοι από αυτούς έχουν φροντίσει για ταξιδιωτική ασφάλιση. Η διαφορά είναι ότι η αποζημίωση της αεροπορικής εταιρίας είναι χαμηλότερη από της ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Τι γίνεται όμως με την κάλυψη όσων νοσήσουν, ενδεχόμενο που ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει στην Ελλάδα;

Ο ιός προς το παρόν δεν έχει χαρακτηριστεί πανδημία από τον ΠΟΥ. Μόνο στην περίπτωση που χαρακτηριστεί πανδημία θα περιληφθεί στις εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας.

Επομένως επί του παρόντος και ελπίζουμε να μην χρειαστεί, τα συμβόλαια υγείας καλύπτουν τις εξετάσεις, την αμοιβή γιατρών, τα έξοδα νοσηλείας και όλες τις δαπάνες που μπορεί να απαιτηθούν σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος ασφαλισμένος.